НАСА прави Венера свой приоритет

Photo: ЕПА/БГНЕС Молекули на фосфин в атмосферата на Венера

Ръководителят на НАСА Джеймс Брайдънстайн призова изследването на Венера да стане приоритет след откриването в атмосферата й на фосфин - газ, който може да има биологичен произход, предаде АФП.
Агенцията цитира изявление на Брайдънстайн, което се появи на страницата му в Туитър.

"Живот на Венера? Откритието на фосфин, страничен продукт от анаеробната биология, е най-значимото събитие при търсенето на доказателства за съществуването на живот извън пределите на Земята", пише ръководителят на НАСА. Той отчете, че Венера дълго време е била пренебрегвана в космическите изследвания за сметка на Марс. "Дошло е времето Венера да стане наш приоритет", написа Брайдънстайн.
По този начин ръководителят на НАСА реагира на публикация в сп. "Нейчър астрономи", че международна група учени е открила в атмосферата на Венера присъствието на фосфин - безцветен отровен газ, който може да има биологичен произход. На Земята той се отделя от някои видове бактерии по време на жизнените им процеси.

Специалистите се питат какъв е произходът на газа - от неизвестен засега процес или от някаква форма на живот. Фосфинът е бил открит с помощта на два радиотелескопа в атмосферата на Венера. Той може да е бил породен от неизяснени засега процеси на фотохимия или геохимия. Или по аналогия със Земята вследствие на биологично производство заради присъствието на живот, се казва в проучването. Той се образува при земни условия от някои видове бактерии. Газът присъства в планетите-газови гиганти на Слънчевата система, но при тях той не е от биологично естество.

Фосфинът, едно изключително отровно вещество, добре се вписва в адската атмосфера на втората най-близка до Слънцето планета. Тя е съставена от токсична смес на въглероден диоксид и сярна киселина. Температурата на повърхността на Венера е 470 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 90 пъти по-високо от земното. Но екипът на проф. Джейн Грийвс от университета в Кардиф предполага, че именно в тази гъста пелена от силно киселинни облаци, обгръщащи планетата до 60 км височина, присъстват молекули на фосфин. Ако неговият източник е биологична форма на живот, той трябва да е с малки размери, за да може да се издигне и да се рее на няколко десетки километра в облаците, където температурата е поносима - около 30 градуса. Проф. Грийвс изтъква, че присъствието на фосфина не е сигурно доказателство за съществуването на извънземен живот. Възможно е той да е плод на аномална и неизяснена химия. Наблюденията ще продължат, за да бъде окончателно потвърден феноменът.

НАСА има широка програма по астробиология, която търси живот по много различни начини в Слънчевата система и отвъд нея, съобщи космическата агенция на САЩ след публикацията в "Нейчър астрономи". Както става с все по-голям брой планети, Венера се оказва вълнуващо място за открития, макар тя да не бе значима част от търсенето на живот поради екстремните си температури, състава на атмосферата и други фактори. Две от следващите четири кандидати за мисии по програмата „Дискавъри“ на НАСА обаче са фокусирани върху Венера, както и европейската мисия EnVision, в която НАСА е партньор. Венера също така е планетарна дестинация, до която може да достигнем с по-малки мисии, изтъкнаха от космическата агенция на САЩ.

Подобни статии

 • НАСА с нов план за покоряване на Луната

  НАСА с нов план за покоряване на Луната

  Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) представи обновен план на лунната програма „Артемида“ (Artemis), чийто първи етап (Artemis 1) сега е планиран за 2021 година, а вторият (Artemis 2) – за 2023 година, съобщи началникът на космическата служба Джеймс Брайденстийн.

  253
 • Коледно дърво изгря на небето

  Коледно дърво изгря на небето

  Щракнаха и съзвездието Малка лисица

  Коледно дърво изгря на небето. Красотата му успя да улови астрономът Милен Минев от Националната астрономическа обсерватория Рожен. Ученият заснел звездният куп, наречен "Коледно дърво" и обгръщащата го мъглявина „Конус“.

   

  343
 • Зодиакално сияние изпреварва слънцето

  Зодиакално сияние изпреварва слънцето

  Красиво сияние ще наблюдаваме през есента. Става въпрос за така наречената зодиакална светлина, която любителите на звездното небе могат да объркат със зората. Това разказва астрофизикът Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория Рожен. Ученият подчертава, че явлението няма нищо общо с астрологията и хороскопите.

  401