НАСА пусна комикс за първата жена на Луната

Кали Родригес лети в Космоса с помощник робот

Кали Родригес в комикса на НАСА

НАСА не крие плановете си да изпрати жена, и то цветнокожа, на Луната в своята широко очаквана мисия „Артемида“. Космическа агенция пусна на сайта си графични романи и интерактивни преживявания. Наречени „Първа жена: Обещанието на НАСА за човечеството“, тези графични романи разказват историята на Кали Родригес.

Тя е измислен герой, създаден от НАСА, и е първата жена, при това цветнокожа, която се насочва към Луната. Първият брой на графичния роман излезе в чест на Деня на безплатните комикси. Озаглавен „Мечта за реалност“, той представя подготовката на Кали за мисията с участието на нейния помощник робот RT.
Комиксът, който е от 44 страници, показва Кали и RT в Космоса, като същевременно прави ретроспекции, за да разкаже за нейната житейска история. Връща обратно към детството й в автомагазина на баща си, очарован от Космоса, преминава през училище и НАСА. Показва как Кали преодолява предизвикателства и загуба, за да стане накрая астронавт, за което е мечтала през целия си живот.

Самата история завършва донякъде с отворен напрегнат край, след като Кали губи контакт с контрола на мисията, а RT мистериозно спира да функционира. Каква е развръзката читателите ще научат в следващия брой.
Комиксът може да се чете онлайн или да се изтегля като PDF, но това, което го отличава, са интерактивните преживявания, включени в самия него, което го прави преживяване с разширена реалност (AR), несравнимо с обикновения комикс.
Има и QR кодове в различни точки на историята. Чрез сканиране на тези кодове читателите могат да се срещнат с RT и да научат за многото обекти, които астронавтите използват. Това става възможно чрез сътрудничеството със студио от Балтимор за анимация и дизайн на игри.

НАСА смята, че двама американски астронавти ще стъпят на Луната най-рано през 2024 г., като единият ще е жена. След полетите на "Аполо" от 1969 г. до 1972 г. агенцията подготвя мисиите "Артемида“ (сестрата на Аполон – бел. ред.). НАСА вече избра място за кацане на своя луноход “Вайпър“- кратера Нобайл близо до Южния полюс на Луната, смятан за един от най-студените райони на Слънчевата система. През 2023 г. луноходът ще издирва ледена вода точно под повърхността на естествения спътник на Земята. Задачата е един ден тази вода да бъде превърната в гориво за ракета до Марс.

Подобни статии