НАСА търси име на манекен за полет до Луната

НАСА провежда състезание за наименуване на манекена, който ще лети с предстоящата мисия около Луната, съобщи американската космическа агенция.

Мисията „Артемида 1“ ще проправи пътя за изпращането на първата жена и първия цветнокож човек на лунната повърхност. Това ще бъде изпитателен полет без екипаж за ракетата „Спейс Лонч Систъм“ и космическия кораб „Орион“. Той ще предшества първия пилотиран полет – мисията „Артемида 2“. НАСА търси съдействие от всички свои фенове, за да се определи името на манекена в скафандър, който ще литне на борда на „Орион“, за да помогне при събирането на данни преди мисиите с астронавти. Манекенът със скафандър от „Артемида 1“ ще има два радиационни сензора, както и сензори на креслото – един под облегалката на главата и друг под седалката, за да се измерва ускоряването и вибрацията по време на цялата мисия, докато „Орион“ пътува около Луната и обратно до Земята.  Данните от тези и други сензори в космическия кораб ще помогнат на НАСА да разбере как най-добре да защити членовете на екипажите на „Артемида 2“ и следващите мисии.

Подборът на име започна на 16 юни с осем названия – Ейс, Кампос, Делос, Дюърт, Монтгомъри, Ригел, Шакълтън и Уоргоу. Повечето от тях са фамилни имена на изтъкнати служители на НАСА. Ейс и Делос (островът, на който са родени Аполон и Артемида – б. р.) вече се класираха за полуфинала. Всички потребители на интернет могат да се включат в гласуването чрез страниците на НАСА в Туитър, Фейсбук и Инстаграм.

Подобни статии