Наш пожарникар пи чай с принц Уилям

Кметството на Лондон отличи Николай със специална награда

Снимка: Разграднюз Българинът е сред най-добрите огнеборци в лондонската пожарна служба.

Пожарникарят в Лондон Николай Пенчев, родом от Разград, пи чай в компанията на принц Уилям и бе награден лично от кмета на британската столица Садик Хан. Нашенецът получи специална награда за изявената храброст и бързо действие при спасяване на възрастна двойка от 19-ия етаж на горящата сграда New Providence Wharf.

„Като водач на екипа моята задача бе да се кача до 19-ия етаж в пълно бойно снаряжение и да започна разследване, разбиване на врати и масова евакуация на сградата. При разследването с моя екип открихме възрастна двойка на видима възраст около 80 години с мобилни проблеми и трудноподвижни. Използвайки спасителни маски, с колегата ми трябваше да пренесем на ръце възрастната двойка от 19-ия етаж обратно до входа на блока по единственото стълбище на сградата в абсолютно никаква видимост. Огромна чест е за мен тази признателност!“, споделя Николай в своя публикация в социалните мрежи.

Впечатлен от смелостта на българина се оказа и самият принц Уилям. Той лично е пожелал да се запознае с нашенеца, за да го поздрави за изявената храброст и професионализъм. Принцът бил изключително възхитен от действията на българина.

Пенчев започва работа в лондонската пожарна преди 4 години. Често попада в много опасни ситуации, но пожарът в сградата New Providence Wharf е един от най-запомнящите се. На 7 май в 8,55 сутринта на спешния телефон 999 постъпва сигнал за пожар във висок блок в New Providence Wharf, в източната част на Лондон. В следващите минути са подадени над 20 сигнала. Оказва се, че сградата е облицована със същата лесногорима изолация като фаталната Grenfell Tower, в която през 2017 г. при пожар загинаха 79 души. Това е и причината инцидентът веднага да бъде квалифициран като още по-мащабен. В рамките на 15 минути на мястото са изпратени над 20 специализирани автомобила на пожарната със 125 огнеборци, а също парамедици и полиция. Николай Пенчев и ръководеният от него екип огнеборци се оказват сред първите, отзовали се на сигнали. Пенчев и хората му са вторите, които влизат в пламъците.

Българинът се качва до последния етаж на високата сграда, и то в пълно бойно снаряжение. Асансьорите в сградата са блокирани, а след 5-ия етаж нагоре има паднали отломки и е трудно проходимо. Буквално се налага на Пенчев и екипа му да пълзят по стълбите. Нашенецът открива в един от апартаментите двойка 80-годишни старци. Те били трудноподвижни и отказвали да слязат, заявили, че предпочитат да умрат в дома си. Нашенецът успява да ги убеди и така ги спасява от сигурна смърт. Наложило се по стълбите надолу да пренася възрастната жена, да я оставя на безопасно място и да се връща, за да помогне с придвижването на трудноподвижния старец. Всичко било димна завеса. Трябвало да им се поставят и маски. Заедно с другите си колеги по подобен начин успели да евакуират голям брой възрастни хора, които просто отказвали да напуснат домовете си.

При срещата си на чай с принц Уилям Николай му разказал и за ситуация с паднал върху жилищна сграда строителен кран. Тогава били премазани трима души, а гледката била ужасяваща. Принцът проявил интерес за психическата устойчивост на пожарникарите в такива невралгични ситуации. Българинът е благодарен, че началникът му Анди Роу, който е главнокомандващ на лондонската пожарна, го представил лично на Негово Височество. Останах с доста добро впечатление от принца. Той седна при нас като напълно земен човек, сипахме си чай. Дойде напълно подготвен, знаеше кой съм, знаеше, че идвам от България”, разказва огнеборецът във Фейсбук. 

Пенчев е възпитаник на Природоматематическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” в Разград. Завършва с отличие. Нарежда сред 214-те абитуриенти в България, постигнали 100 точки на матурата по математика. Занимава се с културизъм и става държавен, а после и европейски шампион. Участник е във финалната петорка на престижния турнир “Мистър Олимпия 2018”. Завършил е пожарна и аварийна безопасност в Академията на МВР в София, а от 4 години живее и работи в Лондон. Въпреки българската си тапия в Англия му се налага да кара допълнителни курсове и да полага изпити по математика, физика и английски език, за да бъде приет в пожарната. Изкарва и психотест, покрива и всички медицински тестове. Така е приет на работа в службата в най-престижния район на Централен Лондон.

 

Гладиаторът от Разград помпа мускулите в Лудогорец

До преди 4 години Николай Пенчев е състезател по културизъм в разградския спортен клуб „Гладиатор“ и е личен инструктор на футболистите от шампиона „Лудогорец“. Познава се с целия състав на клуба и е любимец не само на състезателите, но и на публиката. Докато е в България, не пропуска мач на „Лудогорец“. Пенчев никога не се е занимавал с футбол като спортист. Започва да вдига тежести на 14-годишна възраст и се запалва по културизма. Преди това е тренирал баскетбол и водни спортове. Баща му е учител по физкултура и го е запалил по спорта.

Гаджето му е републиканска шампионка на България

Гаджето на Николай Пенчев също е културистка. Тя е републиканската шампионка на България Димитрина Георгиева. Запознали са се по време на тренировки преди състезание. Красавицата е от Свиленград. Първоначално е заживяла с Николай в Разград, а сега са заедно в Лондон. Димитрина е републиканска шампионка при девойките в категория „Бикини фитнес“. През май 2017 г. тя излезе и на подиума на Европейското първенство в Санта Сузана, Испания. Появата й вдъхнови Николай Пенчев, които тогава завоюва европейската титла по културизъм, печелейки надпреварата при младежите до 23 г. в категория до 75 кг. Малко преди да тръгне за Иберийския полуостров, пък нашенецът завоюва и титлата абсолютен шампион на България.

Подобни статии