Настимир Ананиев: Съставът на кабинета вероятно ще е ясен след Никулден

На лидерско ниво ще се определи структурата и състава на бъдещия Министерски съвет, но едва ли той ще бъде ясен преди Никулден. Това прогнозира Настимир Ананиев, народен представител от "Продължаваме mромяната" пред БНТ. Именно регистрацията на неговата формация "Волт" от ПП ползваха , за да се явят на изборите през ноември. „Първият етап завърши с 18 срещи, където се обединихме по конкретни политики и мерки. Следващия етап ще бъде лидерско ниво"', каза той. В коалиционното споразумение ще има график за законодателната дейност.

Според него Кирил Петков и Асен Василев показали конкретни дела, затова хората ги предпочели. По думите му ГЕРБ са изнервени, защото за втори път губят избори и виждат, че има обединение. Според него партиите трябва да се смирят и направят крачка назад, за да има редовен кабинет с пълен мандат.

Той коментира и инцидента на 'Струма". Според него пътната безопасност трябва да е приоритет, и не може да се реагира след трагедии. "Какво е станало на "Струма" - ще каже следствието. Като експерти можем да даваме различни версии - виждате, че доста бързо излязоха с различни хипотези, че най-вероятно има комплекс от причини, свързани и с маркировката, и със сигнализацията, и елемент на човешка грешка. Доказа се по трудния начин, че има нужда от пълен одит на това, което се случва по българските пътища.", каза той.

Той е против Агенцията за пътна безопасност да действа в сегашния и вид.Тя е била замислена да има координиращи и контролиращи функции между всички 11 институции отговарящи за пътната безопасност по закон,а вместо това 40 души в нея пишат доклади. "Две години работи Държавната агенция по пътна безопасност. Те направиха един много хубав доклад в началото, в който признаха, че 2/3 от хоризонталната маркировка е незадоволителна, а сега прокуратурата ще възлага проверка дали маркировката отговаря на стандартите. Щом агенцията е казала, че 2/3 не е задоволителна, значи около 80-90% от цялата маркировка не е задоволителна и ние, шофьорите, виждаме това", коментира Настимир Ананиев. Той напомни, че преди 2 години още като главен прокурор Сотир Цацаров е възложил проверка на всички пешеходните пътеки в страната. 70 % от тях се оказали, че не отговарят на изискванията и нормативната уредба. "Като се влезе на границата от Сърбия, е пълна тъмнина и мрак у нас. За 15 години не се почувствахме европейци. Нашите пътища трябва да се строят така, че да са безопасни“, допълни той.

Подобни статии