Натиск в Израел за трета игла

На фона на високия брой заболели от COVID-19 правителството на Израел засилва натиска хората, които са се ваксинирали срещу коронавируса, да си сложат и трета доза, информира БТА.

Зеленият паспорт, който дава възможност за достъп до обществения живот в страната, ще бъде валиден само до шест месеца след поставянето на втората доза ваксина.
След този период ще бъде необходимо поставяне на трета доза.

Дори хората, които са дали положителен резултат на тест за коронавирус, най-късно шест месеца след това трябва да се ваксинират.

"Зеленият паспорт" се изисква за достъп до почти всички сфери на обществения живот в Израел. Всички на възраст над 3 години трябва да докажат, че са ваксинирани, възстановили са се от COVID-19 или имат отрицателен тест, ако искат до посещават културни събития, спортни зали, музеи, ресторанти, университети или конференции.

Деца на възраст до 12 години се тестват безплатно.

По официална информация около 61 процента от близо 9,4-милионното население на Израел са получили по две дози ваксина, а около 37 процента - по три. Трета доза се поставя, ако от втората са минали поне пет месеца. В края на юли Израел стана първата страна в света, която започна да поставя трета доза.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии