Наводнение потопи южната част на Франция и предизвика хаос

Жена се придвижва по наводнена улица в Кодонян.

Мощна буря предизвика наводнения и хаос в трафика в департамента Гар, Южна Франция. Силните валежи затвориха магистрала А9 между Ним и Монпелие, тъй като участъци от нея бяха напълно под водата.

Няма съобщения за жертви, но местните власти твърдят, че дъждовете са причинили значителни щети по домовете и инфраструктурата. Железопътният трафик между двата града също бе нарушен. Хиляди коли и камиони се оказаха блокирани.

Един човек е в неизвестност след падналите проливни дъждове. Това съобщи вътрешният министър Жералд Дарманен, който посети пострадалия регион, предаде ДПА.
"Около 60 села са били частично засегнати", каза той в ефира на телевизия Бе Еф Ем.
Друг работник е бил ударен от мълния, но се разминал с леки наранявания, съобщиха френските власти. Часове след края на валежите магистралата все още не беше отворена, а един от шофьорите беше изваден от водата с хеликоптер.
Деветстотин пожарникари и служители на гражданска защита участват в операции по ликвидиране на щетите. Те приели стотици сигнали за наводнени сгради, паднали дървета и други инциденти. Служители на спешната помощ са спасили и евакуирали стотици хора, тъй като наводненията превърнаха пътища и полета в реки и езера.

Покривът на супермаркет се е срутил под удара на водата, съобщи регионалната спешна служба в Гар. Хората са били евакуирани от къмпинг, докато гледали как водата приижда към техните палатки, съобщи телевизия BFM. Около 800 пожарникари бяха мобилизирани за спасяване на хора чрез хеликоптер и други средства.
Училищата в целия регион бяха затворени в сряда, тъй като в някои градове започна работа по почистване.
Наводнението идва след сезон на екстремни метеорологични условия като опустошителните горски пожари близо до Френската Ривиера и по Средиземноморието, рекордни наводнения в Германия и Белгия, суша или горещи вълни в други райони по света. Учените казват, че подобни събития са нормални, но сега се случват по-често, тъй като планетата се затопля заради причинените от човека климатични промени.

Подобни статии