Не е задължително да влезе в сила разрешителното за отстрел на мечката, нападнала жена край Белица

Снимка: Интернет Филип Ковашки

Разрешителното за отстрел е законова процедура, предвидена в Наредба 8 като изключение на забраната в Закона за биологичното разнообразие. Тя така или иначе трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото или от волята на различни прослойки в обществото - това коментира на извънреден брифинг в Изпълнителната агенция по горите Филип Ковашки, зам.-директор на ИАГ, по повод издаденото разрешително за отстрел на мечката, която нападна жена край Белица. По думите му всички необходими документи за това разрешително са налице.

"Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде използвано, за да бъде отстреляна. Към момента не се предвижда и не е задължително то да влезе в сила, в случай че в района не бъде проявена агресия от страна на някое животно", каза Ковашки. Целта на тази заповед е да има законово основание да се реагира в случай на второ нападение и агресия към човек. "Сами разбирате, че няма как да оставим местното население и хората, които ходят там за гъби, с което си изкарват прехраната, беззащитни", коментира зам.-шефът на ИАГ.
Мечката няма да бъде отстреляна, ако се премести и на друго място.
Той обясни, че към момента се предвижда "поне от страна на една неправителствена организация да бъдат използвани алтернативни варианти за справяне със случая".
В случай че те успеят, няма да се стигне до отстрел на животното. Но ако продължат нападенията над хора от мечки, няма как ние да стоим безучастни, категоричен е зам.-директорът на Агенцията по горите.
По думите му въпросното животно е изплашено и най-вероятно вече не е в района.
Служители на агенцията са на територията на района, за да прогонят всички мечки.
От ИАГ казаха още, че реакцията е на изплашена мечка, а не на агресивна. Издаването на разрешително за отстрел е задължително. От тук нататък следва серия от мерки, за да създадем такава среда, че мечката да не се върне там, обясни отговорникът за горското стопанство, за чиято територия е издадено разрешителното за отстрел.
"Аз съм сигурен, че няма да стигнем до консумиране на това разрешително за отстрел. Ще осигурим дежурства с нощно наблюдение и уреди за нощно виждане, за да обезпечим спокойствието на населението", допълни той.
От ИАГ посъветва- независимо дали е на разходка, или за да си изкарва прехраната, човек трябва да е шумен, да издава звуци, така че животното да не се приближава към него.

Подобни статии