Не отбор, а семейство - още за волейболните ни лъвици

Преди седмица тема номер 1 за спорта в България бе спечелването на Златната лига по волейбол от националния ни женски тим. Нашите минаха през всичките си съпернички по категоричен начин и триумфираха с купата за радост на екзалтираната и зажадняла за позитивни емоции публика в Русе.

„Беше неповторимо! Дълго време не бяхме играли пред публика. Тази в Русе беше уникална. Другите отбори бяха доста притеснени заради атмосферата в залата, а на нас феновете ни дадоха крила", призна след успеха една от титулярките ни Емилия Димитрова.

Тя и друга основна волейболистка – Христина Вучкова, се завърнаха в състава, след като станаха майки.

Еми (29 г.) дари съпруга си Денислав с дъщеричка Михаела на 24 юни 2019 г., а през януари следващата година се завърна в състава на пловдивския „Марица“. По това време бе сватбата на централната блокировачка Христина Русева и баскетболиста Ивайло Вучков, които пък през септември станаха родители на малкия Христо. Паяка, както е известна във волейболните среди Хриси, също много бързо се завърна на волейболното поле, за да играе за „Марица“. След като направиха пловдивския тим за пореден път шампион на България, през миналия сезон двете мами играха успешно рамо до рамо и в турския ПТТ Спор (Анкара).

Сега те наваксват да видят семействата си и да нагушкат малките, тъй като имат само още една седмица преди отново да започнат лагери с националния отбор за предстоящото европейско първенство за жени, на което Пловдив ще е един от градовете домакин през септември.

След финала в Русе, в който нашите победиха Хърватия с 3:1, а Емилия отбеляза 19 точки, тя призна: "В повечето моменти си мислех за малкото ми детенце. Обичам я с цялото си сърце и играх този мач за нея! Сигурно вече спинка, но ще има възможност да ме гледа на живо. Само си мислех как ще й окача златния медал", каза Eмилия Димитрова след мача.

„От 14-15 години сме заедно (с момичетата от отбора - бел. ред.). Много неща сме преживели и сега се надяваме и още някой друг медал да спечелим заедно", каза още Димитрова.

И наистина момичетата освен съотборнички са и много добри приятелки. Капитанката на тима Елица Василева стана и кума на Христина. Двете са неразделни от 15 години, където и по света да играят.

Всъщност познанството им започва доста странно. В началото Христина не искала въобще да общува с Елица. „Аз започнах с волейбола малко късно, а тя вече сериозно настъпваше в българското първенство като име. Знаех много добре коя е Елица Василева - новият изгряващ талант“, споделя Вучкова. Впоследствие по съвместните им тренировки и лагери тя все гледала да избягва Василева, но постепенно нещата се наместили – установили, че харесват една и съща музика и имат доста сходно мислене.

Преди да дойде на сбора на националките пък, самата Елица преживя много емоционален момент в живота си, сгоди се за звездата на сръбския волейбол Александър Атанасийевич, с когото са заедно от близо 4 години.

„Един съотборник ми разказа за нея, след което се опитах по всякакъв начин да намеря телефонния й номер, разказа наскоро Бата, както приятели и съотборници го наричат. - След два или три неуспешни опита тя най-накрая отговори на моето съобщение. След това се срещнахме през май в Белград, когато тя и отборът й играха приятелски мачове със Сърбия. Тогава започнахме връзка. Тя разбира моите отговорности, аз нейните, така че мисля, че намерихме баланса.“

През изминалия сезон и двамата играха в Италия, макар в различни градове – той за „Сър Сейфти“ (Перуджа), тя – за „Савино дел Бене“ (Скандичи).

Двамата гледат да прекарват заедно поне една вечер от седмицата (обикновено след мачове), а след края на сезона си отделят 15-ина дни, за да се насладят на връзката си.

Подобни статии