Небивалици за 40-ия рожден на Делян Пеевски от клиент на психиатрията, който се представя за журналист

Photo: bulgaria-news.bg Стоян Тончев има натрапчивото усещане, че е журналист

Всеки знае поверието, че 40-ият рожден ден не се празнува. Във фантазиите на един клиент на психиатрията от Поморие обаче всичко е реалност.

Някои хора с отклонения си въобразяват, че са Наполеон Бонапарт, други се виждат в огледалото като Луи XVI, а помориецът Стоян Тончев пък се мисли за журналист. Разследващ при това.

Тончев е по-известен в Центъра за психично здраве в Бургас, отколкото в медийните среди. Това не пречи обаче сайтът „Факти” да взема за чиста монета написаното от него. Ако трябва да перифразираме една известна българска поговорка, не е луд този, който плещи небивалици, а онзи, който му ги препечатва, така че си правете изводите и за „Факти”, и за „Либерта”, които са един дол дренки – лъжливи и поръчкови.

20 минути – толкова е отнело на копировачите днес да преместят измислиците на Стоян Тончев от единия в другия сайт. В журналистическата професия това се нарича „изпиране на информацията”. Една лъжа, повторена от два уж независими сайта, тиражиращи фейкове, прави опит да бъде легалзирана. Но лъжата си е лъжа, дори ако се опитате да влезете в положението на човек като Стоян Тончев, на когото редовно му се привиждат преследвачи, докато си разхожда кучето в Поморие.

Сами разбирате, че за един човек с халюцинации е крайно необичайно и притеснително на улицата да има други хора, освен него. Не е много ясно как изобщо си урежда срещи с „източниците”, след като за него чуждото присъствие е нетърпимо. Причината да се озове в психиатрията пък е вербална агресия, проявена към деца, които си позволяват да играят навън. В едно телевизионно предаване, придружаван от приятелката си Румяна Ченалова, Тончев призна, че децата го дразнят. Както разбираме от опитите му да се прави на журналист, има още много хора, които го дразнят. Но сред тях се откроява депутатът Делян Пеевски, за когото редовно си измисля разни неща, разчитайки на това, че ако от „Факти” не ги забележат, ще се уреди поне с VIP покана да бъде интервюиран от придворната журналистка на банкера беглец Цветан Василев Люба Кулезич.

В петъчните халюцинации на човека, който не понася други хора, освен тези, които съжителстват в главата му, циркулира измислица за рождения ден на Делян Пеевски, който младите от „Да, България” с жълто около устата отпразнуваха с инфантилни сценки, режисирани от опитни сценаристи. Същите тези хора и по-специално олигархът и лидер на кръга „Капитал” Иво Прокопиев съчиниха сценария за „АРГО-гейт”. Розовобузият милионер, свикнал да размахва свои и чужди медии като бухалки, си мечтае да празнува рождените си дни с лично посочен и назначен от него главен прокурор, който се казва Лозан Панов. Защо не и в ремонтирания и възроден любим ресторант на своя създател и покровител Иван Костов – „Олимп”. Прокопиев се вижда в мечтите си като премиер, заобиколен от доверени хора – министри, на които е дал шанс без нито ден трудов стаж да се докажат и реализират. Ако са като Христо Иванов, това няма как да се случи, но олигархът не спира да си мечтае. Колко му е да повери епизод от своя сценарий на объркан тип, който не е много сам и да го бъзне, че е истински журналист. След това остава само да се прочете монолога на Тончев, а той е скалъпена история за рождения ден на Делян Пеевски, 40-ия, който бил отпразнуван в някакъв хотел, а сред гостите бил и главният прокурор Иван Гешев. Звучи ви познато, нали? Точно това е мечтания от олигарха Прокопиев празник, главният му прокурор обаче е друг. По едно време Лозан Панов го гласяха и за кандидат премиер, но лебедовото черно минало на жена му провали намеренията на неговия приятел. За Лозан Панов е известно, че е голям купонджия. Архивите пазят компрометиращи снимки от такива гуляи. Те никога няма да се покажат в някое от изданията на олигарха Прокопиев, така както там не съществуваше темата за „Апартаментгейт” и изгодните, та чак невероятни сделки на Черния лебед. И така, както за кръга „Капитал” никога не е съществувала темата за бандитската приватизация.

Шефът на кръга „Капитал”” си е направил цяла мрежа от сателитни сайтове, които да разпространяват лъжите на „Дневник” и „Капитал” и присъдружните им издания – „Дойче веле” (българска секция), „Свободна Европа” (българска секция)”, Медиапул” на Стояна Георгиева, „Клуб Z” на олигарха Огнян Донев” и още дузина сайтчета като „Либерта” на човека-оркестър Стоян Тончев. За тях всеки ден, в който завъртят една измислица поне два пъти, е празник. Не им трябват други специални поводи. 

Любопитно е дали олигархът Прокопиев ще отрече или ще потвърди, че стои зад тези сценарии. Или ще остави клиентите на психиатрията да си говорят сами на няколко гласа, за да заглушават истината за големите далавери на Прехода.

 

Още по темата: Фалшиви новини

Подобни статии