Недостигът на сън води до деменция

Учени откриха защо някои хора остаряват по-бързо

Недостигът на сън във възрастта от 50 до 70 години е свързан с 20 до 40 процента повишен риск от деменция, съобщи АФП.

Недостатъчно сън в тази възрастова група е шест часа или по-малко на нощ. За нормален се смята 7-часовият.
Учените от Лондонския университетски колеж и университета в Париж са наблюдавали 8000 души 25 години. Те са установили повишен риск от деменция с 30 процента у хората на възраст от 50 до 70 години, които систематично спят малко, независимо от сърдечносъдови, метаболитни или психични проблеми със здравето. Известно е, че те също увеличават опасността от деменция. Учените обаче изтъкват, че не са установили причинно-следствена връзка.
Участниците в изследването сами са оценявали шест пъти колко спят от 1985 г. до 2015 г. През 2012 г.

3900 от тях носели часовник с акселерометър, който да улавя движенията по време на сън, за да бъдат проверени съобщенията им.
Всяка година в света се регистрират почти 10 милиона болни от деменция или болестта на Алцхаймер. При тях често сънят се променя. Все повече изследвания насочват, че навиците за сън могат да допринесат за появата на болестта.
Междувременно учени от Калифорния разкриха защо някои хора се състаряват по-бързо от други. Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК.
Учените са наблюдавали скоростта на промените, настъпили в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години.
Изследователите установили, че някои от тях са с действителна възраст 40 години повече от биологичната. За други картината е точно обратната.
„Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”, подчертава авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс.
Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“.
Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.
Наред с епигенетичните промени тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

Подобни статии