Негативните нагласи в обществото срещу ваксинацията са огромен проблем, призна здравният министър

Огромните проблеми в момента са негативните нагласи към ваксинацията срещу COVID-19 и недофинансирането на здравната система. Това призна министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на здравен форум. По думите му трудно ще се преодолее нагласата към ваксините срещу коронавирусната инфекция.

"Здравната система очевидно е в много лошо състояние заради тежко недофинансиране и небалансиране", каза още министър Кацаров, цитиран от БТА. Той изрази надежда политическата криза да свърши в близко бъдеще и Народното събрание да започне да работи. Кацаров изтъкна, че здравният министър не трябва да е принципал на лечебните заведения, коментира още министър. Той коментира, че в здравната система дoставчиците на медицински услуги трябва да се конкурират и пациентите да могат да ги избират.

Според него здравната система се нуждае от корекции, включително и финансови. Кацаров изрази мнение, че реформата няма да е успешна, ако не се премахне монополът, свързан със здравното осигуряване. По думите му това би подобрило качеството на предлаганите услуги, конкуренцията и др. Според него по този начин ще се изясни и колко струва медицинската помощ.

На същия форум управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че НЗОК купува здравни услуги, а не усвоява средства. Той възрази на министър Кацаров за идеята да има много здравни осигурители, но ако все пак това се случи, проф. Салчев подчерта, че държавата трябва да спре да прехвърля социални услуги и нетипични плащания, които извършва НЗОК.

Според Салчев постковид синдромът не може да се лекува само по една клинична пътека, защото не е възможно само в една да се концентрират всички отклонения, настъпили след преболедуване. По думите му е необходимо да се преструктурира финансирането на здравната система.
Директорите на големи столични болници се обединиха около идеята, че младите лекари напускат България не само заради ниското заплащане в системата. Според тях трябва консенсус между партиите за дългосрочна програма в здравеопазването.

Подобни статии

 • Най-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

  Най-новото от ситуацията с коронавируса по света през изтеклите седем дни

  Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в света надхвърли 360 милиона, а броят на починалите - 5,62 милиона, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Според данни, публикувани от нея снощи, досега са регистрирани 360 578 392 заразени и 5 620 865 починали. През последното денонощие броят на заразените се е увеличил с 3 395 352, а на починалите - с 10 176, уточни в седмичната си справка БТА.

  55
 • Откриха нов подтип на Омикрон

  Откриха нов подтип на Омикрон

  За нов подтип на варианта Омикрон съобщиха учените. Той вече носи името BA.2 и се разпространява в десетки страни по света, сред които Дания, Обединеното кралство, Индия и Швеция. За първите 10 дни на януари е бил открит у над 400 заразени във Великобритания.

  65