Нетаняху иска да слага чипове на децата в Израел

Атака от остри критики връхлетя премиера на Израел Бенямин Нетаняху заради предложението му да бъдат "микрочипирани" децата, които се завърнат в училищата и детските градини, след като карантината отпадне.Това съобщава израелското издание Ynet.

Говорейки по време на пресконференция, Нетаняху предложи Министерството на здравеопазването да използва нова технология, за да помогне на Израел да се приспособи към новия си живот, докато държавата премахва постепенно блокадата заради коронавируса. "Това е технология, която не е била използвана преди и е разрешена съгласно законодателството, което ще приемем", поясни той.

"Разговарях с нашите водещи експерти по технологията, за да открия мерки, в които Израел е добър, като сензори. Например, всеки човек, всяко дете - първо го искам на децата - ще има сензор, който ще издава аларма, когато се приближите твърде близо, като тези на колите", уточни израелският премиер.

Експертът по киберустойчивост Айнат Мерон коментира по този повод пред Ynet: "Ще бъде трудно да се направи това на повече от 1 млн. ученици, които се завръщат в образователните си институции, за да се гарантира, че един ученик седи на разстояние два метра от другия. Това е въображаемо и опасно." 

"Теоретично, аз разбирам идеята", отбеляза тя и допълни: "Но въпреки че такива чувствителни към разстоянието микрочипове съществуват в превозните средства, при хората е различно." Според Мерон "бибкащ звук, който ми казва, че съм се доближил до някого, не е достатъчен. Кой казва, че това ще промени нещо? Аз щях да се приближа така или иначе".

Експертът добави, че "истинският проблем е принудителното изпълнение и тук всичко се променя". Мерон каза, че "микрочипираните деца няма да преминават никакъв тест - практически и правен". Подобно на схващането на Мерон, че уведомяването на гражданите за тяхното разстояние няма да повлияе на действията им, мнозина се опасяват, че държавата ще използва информацията, достъпна от сензорите.

"Ако информацията с местоположението на децата бъде качена в интернет, педофил с известни киберпознания може да проникне в системата и да ги дебне пред училищата им, да ги следва и да разпространява информацията в други платформи", предупреди Мерон и запита: "Може ли държавата да поеме отговорност за това?"

Кабинетът на израелския министър-председател отговори на публикацията в Ynet, като каза, че предложението на Нетаняху "няма да се прилага чрез бази данни, а чрез проста технология, която уведомява гражданите за тяхното разстояние. Това е доброволен вариант, който е предназначен да помогне на децата да спазват дистанция помежду си, нещо като Mobileye с превозните средства".

От кабинета са добавили, че предложението на премиера е "идея, която може да помогне за поддържане на социално дистанциране и няма да има нарушение на личния живот".

В сряда Walla съобщи, че движенията на всички превозни средства в Израел са били проследени от полицията и съхранявани в нерегламентирана база данни, наречена Eagle Eye. Източник, цитиран от медията, заяви, че информацията "може да се съхранява години наред".

Подобни статии

 • САЩ вдигнаха мерника и на съпругата на Мадуро

  САЩ вдигнаха мерника и на съпругата на Мадуро

  Съединените щати се готвят да обвинят съпругата на президента на Венецуела Николас Мадуро следващите месеци в престъпления, които могат да включват трафик на наркотици и корупция, съобщават за "Ройтерс" четирима души, запознати със случая.

  40
 • Доналд Тръмп заплаши да спре Туитър

  Доналд Тръмп заплаши да спре Туитър

  Американският президент Доналд Тръмп заплаши днес да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре - ден след като Туитър за първи път постави предупредителен знак на някои негови постове, подсказвайки на абонатите си да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения, предаде Ройтерс.

  90
 • Принц Чарлз плаща 5 млн. долара годишно за охраната на Хари и Меган в САЩ

  Принц Чарлз плаща 5 млн. долара годишно за охраната на Хари и Меган в САЩ

  Принц Хари и американската му съпруга Меган са започнали да изплащат ремонта на резиденцията си в Уиндзор, който струва два милиона и четиристотин хиляди британски лири. Преди това те поискали престолонаследникът принц Чарлз да покрива астрономическите разходи по охраната им в САЩ, съобщава "Дейли мейл".

  68