Неуспешен опит за държавен преврат в Судан

Неуспешен опит за държавен преврат беше извършен в Судан рано тази сутрин. Това съобщиха държавни медии, без да посочат кои са заговорниците, предаде Франс прес.

"Имаше неуспешен опит за държавен преврат, народът трябва да му се противопостави", написаха държавни медии. Правителствен източник потвърди пред АФП съобщенията, според които заговорниците са се опитали да поемат контрола над сградата на държавните медии, но "не са успели".
Армията държи ситуацията под контрол, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. По предварителна информация на телевизията зад опита за преврат стои група функционери и поддръжници на режима на бившия президент Омар Башир.
Високопоставен военен източник заяви, че в опита за преврат е била "замесена" група офицери, но той "незабавно" е бил осуетен.
Движението в центъра на Хартум днес бе оживено, включително около сградата на Генералния щаб. Суданските сили за сигурност обаче затвориха основната магистрала между Хартум и неговия град близнак Омдурман от другата страна на Нил.
Превратаджиите са искали да свалят преходното правителство в Судан, поело властта след падането на президента Омар Башир през 2019 г., управлявал еднолично 30 години. Оттогава Судан е в нестабилен преход, придружен с икономически трудности и дълбоки политически разногласия. През последните месеци правителството предприе трудни икономически реформи, за да бъде включена страната в програма за облекчаване на дълга към Международния валутен фонд.
Тези мерки, включващи свиване на дотациите и въвеждане на контрол върху обращението на националната валута, бяха сметнати за прекалено строги от мнозина суданци. Неотдавна в цялата страна започнаха спорадични протести срещу мерките, подкрепяни от МВФ, и поскъпването на живота.

Подобни статии