Нидерландия се обяви за санкции срещу Милорад Додик и босненските сръбски власти

Милорад Додик

Нидерландия се присъедини към страните, които се обявяват за санкции срещу властите в Република Сръбска, чиито действия поставят под заплаха стабилността и интегритета на Босна и Херцеговина, заяви посланикът на Нидерландия в страната Ян Валтманс, съобщи Хина.

Противоконституционните стъпки на Република Сръбска, блокадата от Република Сръбска на държавните институции и липсата на реформи ще имат последствия, т.е. може да се очаква намаляване на международната помощ и помощта на ЕС. Обмислят се и други стъпки, е написал Валтманс в Туитър.
Той е добавил, че гражданите на Босна и Херцеговина заслужават разумна политика и функциониращи институции.
По-рано тази седмица говорителят на ЕС Петер Стано обяви, че Съветът по външна политика на ЕС ще обсъди ситуацията в Босна и Херцговина на редовната си среща на 24 януари и в дневния ред има възможни санкции срещу онези, които са отговорни за поставянето на конституционния ред в Босна и Херцеговина под въпрос.
Миналата седмица САЩ наложиха санкции срещу сръбския член в председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и неговия юридически съветник Милан Тегелтия, посочвайки, че те са отговорни за подкопаването на Дейтънските споразумения и са замесени в корупция. Великобритания веднага подкрепи въвеждането на санкции, казвайки, че е готова да следва тази политика. Германският външен министър Аналена Бербок също отрито подкрепи санкциите срещу Додик. Унгария е единствената страна, която се противопостави на санкции срещу Додик.
Според анализатори консенсус няма да бъде постигнат по въпроса за санкции на ниво ЕС и отделните страни от ЕС ще приемат свои мерки, за да предотвратят де факто отделянето на сръбската съставна част от Босна и Херцеговина.
Властите в Република Сръбска планират до средата на годината да поемат правомощията върху отбраната, митниците и съдебната система от централната държава.

Подобни статии

 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  84
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  102
 • Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Ивица Дачич: Няма да се кандидатирам за президент, за да не застраша победата на Вучич

  Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви, че няма да се кандидатира за президент на Сърбия на предстоящите избори, тъй като смята, че това би застрашило възможността от победа на актуалния президент Александър Вучич в първия кръг от изборите, съобщи агенция Бета.

  106