Николае Чука е предложението на румънските либерали за премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС Флорин Къцу

Румънската Национално-либерална партия (НЛП) предложи настоящия министър на отбраната Николае Чука за премиер на консултациите с президента Клаус Йоханис, предаде Аджерпрес. Това бе съобщено от лидера на партията Флорин Къцу.

"НЛП днес показа зрялост и отговорност и се яви на консултациите с президента на Румъния с предложение за премиер, което да деблокира политическата криза, за да имаме възможно най-бързо правителство и да можем да управляваме ситуацията със здравеопазването", заяви Къцу, чието правителство беше свалено с вот на недоверие по-рано този месец.

Той каза, че НЛП предлага правителство на малцинството заедно с Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР).

"Разчитаме на отговорността на румънските парламентаристи, за да имаме правителство възможно най-скоро", добави Къцу.

Йоханис свика днес нови консултации с парламентарните партии, след като номинираният за премиер Дачиан Чолош не получи вот на доверие в парламента за предложения от него кабинет на Съюз за спасение на Румъния (ССР).

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  През последната седмица някои от страните на Балканите отчетоха известно подобряване на епидемиологичните показатели, а други допълнително затегнаха ограничителните мерки спрямо неваксинираните лица в опит да избегнат влошаване на ситуацията преди наближаващите коледни и новогодишни празници. А ето и седмичната справка за ситуацията на Балканите на БТА:

  124
 • Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турски съд остави Осман Кавала в затвора, въпреки западния натиск и риска, че случаят може допълнително да влоши отношенията на Анкара с Европа. 64-годишният бизнесмен, меценат и правозащитник е задържан от 4 години без присъда, което стана причина за обтягане на отношенията между Анкара и западните й съюзници, предаде БНР.

  128
 • Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Днес Централният и Изпълнителен съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония ще обсъдят оставката на премиера и лидер на партията Зоран Заев, която той обяви след поражението на местните избори на 31 октомври, предаде БГНЕС.

  145