Нинова отрече, че ще става шеф на парламента, спряганите имена на министри също не били верни

Нищо от написаното и публикуването за БСП и имената, които се спрягат за министерски места, не отговарят на истината. Те не са обсъждани нито в партията, нито по време на преговорите. Нямаме и договорката за ротационен принцип за председателсткото място на Народното събрание. Няма и договорка аз да заема този пост. Това заяви категорично лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова по време на брифинг на “Позитано” 20.

Изявлението идва, след като в последните дни усилено се обсъжда в медиите как партиите са си поделили министерските места. Вчера дори се появи и писмо, за което се твърди, че е от главния секретар на ДСБ до Изпълнителния съвет на партията. В него се посочва, че Нинова ще бъде шеф на Народното събрание и се представя разпределението на МС.

По време на брифинга лидерът на социалистите потвърди отново волята на партията да положи усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите и доведе до истинската промяна на досегашния модел на управление, но и заяви, че това се случва само открито, а не задкулисно, каквито обвинения се появиха.

"Не само сме декларирали, но и на практика сме доказвали, че се борим със задкулисието както вътре в партията, така и навън и ще продължим така и не можем да допуснем да се внушава, че участваме в задкулисни разговори и договорки.", допълни Нинова.

От нейните думи стана ясно, че по време на 18-те разговора за коалиционно споразумение, четирите партии - ПП, БСП, ИТН и ДБ са намерили много допирни точки. Останали са обаче все пак спорни въпроси, за които Нинова призова да бъдат обсъдени по време на лидерска среща, която да бъде организирана от мандатоносителя "Продължаваме промяната". След него следва да бъде изготвено ясно разписано коалиционно споразумение с ясни ангажименти. В него трябва да бъдат заложени решения относно проблемите на гражданите, свързани с COVID кризата, повишаването на цената на тока и как ще бъдат компенсирани доходите на хората. "Такъв проект на коалиционно споразумение трябва да мине през Националния съвет на БСП. Не знаем как се взимат решенията в другите партии, това са си техни правила и устави. При нас такива решения, особено толкова ключови за държавата, не могат да се вземат нито от председателя, нито от преговорния екип. След като получим проект за коалиционно споразумение, в началото на другата седмица свикваме присътсвен национален съвет, за да получи то одобрение.", заяви Нинова. Тя допълни, че за имена за бъдещия кабинет ще се говори едва след като се подпише споразумението.

Пръв приоритет трябва да е грижата за хората, а след това министерските места, категоричен бе лидерът на социалистите.

Подобни статии