Нисан отново е на печалба въпреки кризата с недостига на чипове

Японският автомобилостроител Нисан (Nissan) обяви печалба за тримесечието от юли до септември, след като е успял да компенсира по-ранните загуби въпреки предизвикателствата, включващи недостига на компютърни чипове и повишаващите се цени на материалите, предаде Асошиейтед прес. Печалбата в размер на 54,1 милиарда йени (479 милиона долара) за последното тримесечие се съпоставя със загуба от 44 милиарда йени през същия период на 2020 година.

Тримесечните продажби са нараснали с 1 процент до 1,94 трилиона йени (17 милиарда долара), като регистрациите на нови превозни средства на Нисан са се увеличили в Япония и останалата част от Азия, но са се понижили в Северна Америка и Европа.
Главният оперативен директор Ашвани Гупта започна представянето, извинявайки се на клиентите за нарушенията с доставките на автомобилите заради недостига на чипове, който засегна всички големи автомобилостроители, включително Тойота мотър (Toyota Motor).
Гупта заяви, че резултатите на Нисан са по-добри от очакваните.
Компанията повиши прогнозата си за печалбата през финансовата година, приключваща през март, до 180 милиарда йени (1,6 милиарда долара) спрямо първоначалните 60 милиарда йени (531 милиона долара).
Гупта отбеляза, че корекцията в прогнозите за печалбата на Нисан е нагоре въпреки очакванията, че продажбите тази година ще са общо 3,8 милиона превозни средства, което е спад спрямо предходните прогнози за 4,4 милиона автомобила.
Нисан, чиято централа е в пристанищния град Йокохама, отчете загуба от 448 милиарда йени за финансовата година, приключила през март 2021 година, което бе втора поредна година в червената територия.
Главният изпълнителен директор на Нисан Макото Учида заяви, че компанията върви по пътя на възстановяването.
Силните ни резултати се дължат на прилежно финансово управление, подобрено качество на продажбите и продължаваща продуктова офанзива. Това ни помогна да се противопоставим на някои насрещни ветрове, отбеляза той.

Подобни статии