"Нищо не е възможно без фактите", заяви носителката на Нобеловата награда за мир Мария Реса

Присъждането на Нобеловата награда за мир на журналисти доказва, че "нищо не е възможно без фактите", заяви днес филипинката Мария Реса, сълауреат на тазгодишната награда, предаде Франс прес.

"Свят без факти означава свят без истина и доверие", каза Реса в изявление, разпространено от "Раплър", медията, за която тя работи.
Журналистката, която е критично настроена по отношение на филипинския президент Родриго Дутерте, изрази огромната си изненада от присъждането на наградата и увери, че "Раплър" просто ще продължи да прави това, което е правил и досега.
"Това е най-доброто време да си журналист. Времената, в които е най-опасно, са времената, в които е най-важно" тази професия да бъде практикувана, подчерта Реса.
Организацията "Репортери без граници" изрази задоволството си от факта, че Нобеловата награда за мир е присъдена на двама журналисти.
"Това е силно послание, призив към действие", заявиха от организацията.
"В момента доминират две емоции: радостта и тревогата", заяви пред журналисти Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници".
"Радост, защото това е един невероятно и много силно послание в подкрепа на журналистиката. Един много красив жест по отношение на двама журналисти (...), които са представители световната журналистическа общност. . . И в същото време тревога, защото журналистиката е отслабена и атакувана, защото демокрациите са в същото състояние, защото дезинформацията и слуховете отслабват както журналистиката, така и демокрациите, и защото е време да се действа", обобщи Делоар.

Подобни статии