Ниското заплащане и натовареността - пречка за привличането на квалифицирани специалисти в централната администрация на МОСВ

Снимка: БГНЕС Марияна Николова

Ниското заплащане и натовареността на служителите са пречка за привличането на квалифицирани специалисти с подходящо образование в централната администрация на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Това каза в отговор на парламентарен въпрос вицепремиерът Марияна Николова.

Тя допълни, че само през първото тримесечие на изминалата година текучеството на персонала се е увеличило, като напусналите са шест процента от общата численост. По думите й, в последните години се забелязва тенденция за преминаване на експерти към други държавни структури, предлагащи по-добро заплащане. В централната администрация на МОСВ има 30 служители с основна месечна заплата, която е по-ниска от 70 процента от средната заплата за втора степен на съответното ниво, обясни вицепремиерът и допълни, че това са 10 на сто от персонала.

Концептуалното решение за увеличаване на разходите за персонал на всички администрации с 10 на сто доведе до по-голяма разлика между заплащането в МОСВ и другите администрации от същата категория, посочи Николава.

С 10-процентното увеличение на основните заплати, направено в бюджета за 2020 г. средното възнаграждение в ИАОС е станало 1051 лв., в РИОСВ - 1093 лв., в дирекциите на националните паркове - 1007 лв., в басейновите дирекции - 1071 лв. и в централна администрация - 1625 лв.

През август 2020 г. с решение на Министерския съвет са увеличени с 30 процента заплатите на някои от администрациите. Повишението е било свързано с превенция на разпространението на Ковид-19, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията. Увеличението е обхванало и ИАОС, РИОСВ и басейновите дирекции, но не е засегнало националните паркове и централна администрация, отчете вицепремиерът Николова.

Подобни статии