Някои женски колибри са с оперението на мъжките, за да се предпазват от нападения

Снимка: Уикипедия florisuga mellivora

Светът на колибрите, които изглеждат мили и безобидни, е доста агресивен, поради което някои женски птици са с яркото оперение на мъжките, за да се пазят от нападения, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън". Това са установили американски учени, изследвали повече от 400 екземпляра от вида колибри florisuga mellivora.

Те били изненадани да открият, че повече от четвърт от женските имат сходно с мъжките оперение - преливащо синьо на главите, бели опашки и бели коремчета. Обикновено женските екземпляри се отличават с по-меки цветове на перата - сиво, бледозелено, които им помагат да се слеят с околната среда.

Учените направили експерименти и стигнали до извода, че приличащото на мъжко оперение пази женските от агресивни мъжки при хранене.

"Всички мъжки и женски колибри в началото изглеждат като възрастните мъжки. С напредване на възрастта около 20 на сто от женските запазват цветовете на перата, а при 80 на сто те потъмняват", каза Джей Фалк, ръководител на изследването на Лабораторията по орнитология "Корнел" и на Института за тропически изследвания "Смитсониън".

Подобни статии