Няма научни доказателства, че носенето на маски вреди на здравето на децата, твърдят американски експерти

Могат ли децата да пострадат, ако носят защитни маски за лице срещу Ковид-19 - на този въпрос отговарят експерти пред Асошиейтед прес.

Няма научни доказателства, че носенето на предпазни маски може да навреди на здравето на децата, независимо от безпочвените твърдения за обратното, предаде агенцията.

Тези твърдения се разпространяват в социалните мрежи и другаде на фона на локалните огнища на заразата в много училища в САЩ и по-специално в тези, където не е задължително носенето на маски.

Сред неоснователните аргументи са, че маските благоприятстват развитието на микроби, ако се овлажнят или допринасят за достигане на нездравословни нива на въглероден двуокис. Експертите обаче казват, че редовното пране на маските ги пази чисти и безопасни.

Някои хора твърдят, че малките деца пропускат важни визуални и социални знаци, благоприятстващи обучението и развитието, когато съучениците и учителите им са с маски на лицата. Други отбелязват, че децата с визуални или слухови ограничения се адаптират и това означава, че и другите деца могат да се справят.

"Не знаем със сигурност, че маските не влияят на развитието, но знаем, че има неблагоприятни последици, ако не се опитваме да спрем разпространението на вируса", каза д-р Емили Леви от детския център на клиника "Мейо".

Има доказателства, че носенето на маски от учениците в училище може да намали разпространението на Ковид-19 сред други деца и сред възрастните.

В 166-те училища в окръг Марикопа, щата Аризона, огнищата на Ковид-19 са два пъти повече там, където носенето на маски не е задължително, каза д-р Ребека Санъншайн, медицински директор на отдела за обществено здраве в окръга.

Изследвания в училища в други щати, сред които и Северна Каролина, също установяват, че носенето на маски значително намалява нивата на разпространение на Ковид-19, особено ако се комбинира със спазване на дистанция и други мерки.

"Това, което знаем за превенцията и контрола на инфекциите е, че не съществува само една мярка, чието приложение би донесло успех", каза д-р Джошуа Шафзин, директор по превенция и контрол на инфекциите в детската болница в Синсинати.

Има множество доказателства, че носенето на маски е ключов компонент в усилията за осигуряване на безопасност в училище, добави той.

За да се избегне дразненето на кожата на лицето от маските, лекарите препоръчват платнените маски за многократна употреба да се перат редовно, да се поставят правилно и да се избират меки, дишащи материи.

Подобни статии