Nokia оставя служителите си да работят дистанционно три дни в седмицата

Финландската компания за телекомуникационно оборудване Нокиа (Nokia) съобщи, че от януари служителите й ще могат да избират да работят дистанционно до три дни в седмицата с възможност за гъвкаво работно време, предаде Ройтерс. През декември изтича сегашната политика на Нокиа за работа от вкъщи.

В края на миналата година компанията е направила проучване сред персонала и мнозинството е завило, че иска да работи от два до три дни седмично от разстояние. Резултатът е по-висок в сравнение със средно два преди пандемията от коронавируса.

"Пандемията принуди организациите да се променят. Технологиите осигуриха на хората инструменти за иновации. В много случаи резултатите са твърде добри, за да се върнем към стария начин на работа", коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

Нокиа, която към края на 2020-а има около 92 000 служители в 130 държави, обяви през март, че за две години планира да съкрати до 10 000 позиции, за да намали разходите и да инвестира повече в научно-изследователски възможности.

Компанията предвижда да препроектира офисите, за да определи до 70 на сто от пространството на някои места за екипна работа и срещи. По-малка част ще бъде запазена като работно пространство.

Офисите в Далас, Сингапур и Будапеща вече са преконфигурирани. Очаква се това да стане и с други обекти до края на годината. Нокиа следва примера на компании по цял свят в избора на хибриден модел на труд след пандемията.

Подобни статии