Нокия 7.2 грее с милиард цветове

Телефонът вика изкуствен интелект на „Гугъл“ с бутон, дисплеят обръща картината в ултра качество

Снимка: Снимка: YouTube Новата „Нокия 7.2“ предлага голям дисплей, покриващ високия динамичен обхват – HDR10.

Учудващо за мнозина, но новият лидер в бюджетния клас не идва от Азия, а от добрата стара Европа. През септември на изложението за потребителска електроника в Берлин (IFA) финландците от Нокия за първи път показаха два доста качествени смартфона – Нокия 6.2 (виж за него повече в карето) и Нокия 7.2 (Nokia 7.2).

Учудващо за мнозина, но новият лидер в бюджетния клас не идва от Азия, а от добрата стара Европа. През септември на изложението за потребителска електроника в Берлин (IFA) финландците от Нокия за първи път показаха два доста качествени смартфона – Нокия 6.2 (виж за него повече в карето) и  Нокия 7.2 (Nokia 7.2). Именно вторият заради доста силната си камера и отличен хардуер тази година ще се бори за масовия джоб в диапазона между 500-600 лева.
По отношение на сглобката – корпусът изглежда страхотно. В него има композитни материали вместо чист алуминий, които са намалили теглото и са вдигнали здравината. За гърба отново е използвано стъкло, но обработката му е такава, че не събира пръстови отпечатъци. Друго, което прави впечатление, е че на гърба камерите са разположени в кръгъл клъстер, подобно на друг супер модел на компанията петкамерния - „Нокия 9 Пюър Вю“ (Nokia 9 PureView ). Телефонът прилича доста и на излезлия наскоро „Хуауей Мейт 30 Про“ (Huawei Mate 30 Pro). Тук фото-блокът повдига леко, което подсказва за сериозната мощ, дело на майсторите в оптиката „Цайс“. Сензорът за пръстoви отпечатъци е разположен под него, като доста предвидливо е леко вдлъбнат. Идеята е човек да има и осезаем ориентир къде да сложи пръста си без да гледа, за да отключи телефона.  Доста иновативно решение е, че бутонът за захранването е съчетан със светлодиода за известия – гениално и просто решение, което само скандинавци биха измислили. Наред с бутона за звука има и още един, който е за умния асистент на “Гугъл” (Google Assistant). Благодарение на него потребителите ползват изкуствения интелект на американската компания от снимки до управление на умни уреди в дома.
Отпред селфи камерата (20 MP) е побрана доста елегантно в прорез тип водна капка. Дебелината на телефона е 8,3 мм, а с теглото си от 180 грама влиза в габаритите на модели като „Самсунг Галакси А70“ (Samsung Galaxy A70) и „Моторола Уан Екшън“ (Moto One Action).
Дисплеят на новата Нокия е 6,3 инча с разделителна способност 1080x2280 пиксела при гъстота от 400 пиксела на инч. Има опция за подсилване при пряка слънчева светлина, с което няма да изтървете нищо от новинарския поток. Финландската вековна традиция в производството на стъкло пък намалява отблясъците. Дисплеят също така има уникалната софтуерна възможност, с която може да се превърне в „Пюър Вижън“ и да предаде най-високия цветови диапазон на HDR10 качество на картината. Това се постига с процесора „Пикселуоркс“ (Pixelworks). Той подсилва цветовете и надгражда видеосъдържанието до HDR качество. Така вместо 17 милиона цветови нюанса дисплеят показва до един милиард нюанса.  
Батерията от 3500 mAh държи до ден и половина. От бързото зарядно обаче има какво да се желае. Процесорът, с който идва телефонът, е „Снапдрагон 660“. Преди около година той бе гордостта на „Нокия 7 Плюс“, но днес изглежда малко остарял, тъй като конкуренти вече идват с по-добрите чипове „Снапдрагон 710 /712”.  Като те не са толкова по-мощни, колкото са по-енергийно ефективни, разпределяйки гъвкаво натоварването между ядрата. Нокия 7.2 донякъде компенсира със софтуер за интелигентно пестене на батерията. Иначе самият процесор е доста надежден - четири от ядрата му работят на върхова тактова честота от 2,2 GHz, a другите на 1,8 GHz. Тестове за едноядрени и мнoгоядрени натоварвания нареждат телефона около конкуренти като „Хуауей Пе 30 Лайт“ (Huawei P30 Lite) и „Сиаоми Ми 9 Лайт“ (Xiaomi Mi 9 Lite). Моделът се предлага във версии с оперативна памет от 4 и 6 GB. Вътрешната е 64 GB или 128GB, но ако не ви е достатъчна за видео и снимки, то може да я разширите с карта до 512 GB.
Нокия 7.2 е оборудван с тройна камера. Основният модул е 48MP (f 1,8).  Той събира 4 пиксела в един, за по-живописни изображения, дори при най-слаба светлина. Втората камера е може би най-ултрашироката на пазара със 118-градусово зрително поле и има 8MP резолюция. Т. нар. сензор за дълбочина е 5 MP.
Като цяло фотоблокът предлага доста ръчни настройки като професионалните апарати. Ръчно избираме светлосилата, скорост на затвора, компенсацията на експозицията. Камерата заснема еднакво добре бързо движение и зашеметяващи пейзажи. 
Има доста настройки и за красота, като изглаждане на нюансите на кожата, подобряване на цялостното качество на изображението и осветяване на детайлите в по-тъмните зони.
Видеото е невероятно с пълно 4K ултра HD, като се предлага и запис на пространствен звук. Апаратът има функцията „Двойна гледка“ (Dual-Sight). Тя активира едновременно и предната, и основната камера, като така получаваме и двете страни на реалността, която заснемаме. 
Самият модел е част от  програмата на „Гугъл“ - Андорид Уан (Android One). Вследствие на това потребителите получават бързата операционна система Android 9 в най-чист вид. Очаква се обновяване до Android 10 още през тази година, както и още няколко основни ъпгрейда през следващите три години. А с това не могат да се похвалят много телефони днес.

Подобни статии