Нокти, пиърсинг и бургери чертаят път към световните рекорди

Ашрита Фърман е най-често споменаваното име в книгата на Гинес

Били Айлиш е най-младият изпълнител, пял музикалната тема на Бонд.

Бихте ли си „отгледали“ нокти с дължина 88,9 сантиметра, бихте ли засекли и за колко време ще изядете купата си със спагети? Това са само част от изпитанията, на които се подлагат хора от цял свят с цел да видят името си, вписано в книгите на Световните рекорди на Гинес. Случва се да подобриш рекорд и между другото.

Неотдавна Били Айлиш се разписа като най-младата изпълнителка, пяла музикалната тема на Джеймс Бонд. Покрай успеха на 18-годишната певица някои от нас тепърва научиха, че има такава категория в рекордите на Гинес. И въпреки че ни се струва, че тя е толкова тясно обвързана с конкретен франчайз, то оказва се, че през десетилетията има редица по-шантави попълнения в книгите.

Първото издание на Гинес се ражда преди 65 години – на 27 август 1955 г., а изначалната му цел е да решава конфликти, породили се на маса. Така на управителя на ирландската пивоварна компания, носеща това име – Хю Бивър, му хрумва идеята за справочника след спор с негов другар относно това коя е най-бързата птица на света. Първата книга се състои от 198 страници, като в началото изданията излизали няколко пъти годишно. Впоследствие било решено, че Гинес ще се позиционира на книжния пазар само веднъж – между септември и октомври, за да съвпадне с подготовката за коледно пазаруване за подаръци.

Трикът се оказва успешен и ето че поредицата се записва в собствените си страници още през 1974 г. като „най-продавана книга“. Тогава са изкупени почти 24 милиона екземпляра от нея.

Знаейки, че изначалната цел е да решава спорове на маса, то следващите причудливи вписани рекорди някак си придобиват повече смисъл. Така, ако другар реши да спори с вас след третото питие, че със сигурност би могъл да направи 100 набирания на лост, докато се държи само на малките си пръсти на ръцете, то веднага можете да контрирате порива му с факта, че към момента световният рекорд е 36. Това съвсем обаче не е най-откаченото попълнение в Гинес.

През 2008 г. например американката Лий Редмонд се прочува като дамата с най-дълги нокти (от по приблизително 89 сантиметра всеки – б.а.). Не можем с категоричност да твърдим, че единствената й цел за пускането им е било влизането в световните рекорди, но със сигурност отдадеността й в продължение на 30 години е впечатляваща. Редмонд започва да отглежда ноктите си през 1979 г. „Всичко започна като предизвикателство към себе си, за да видя колко дълги могат да станат, преди да започнат да се завъртат“, обяснява към онзи момент Лий. За съжаление, тя вече не може да се похвали с подобно постижение, тъй като автомобилна катастрофа година след влизането й в Гинес смалява драстично дължината на ноктите й.

В подобна сфера е и следващият рекорд. Представяме ви индиеца Рам Сингх Чаухан, който преди седем години дефилира из страниците на Световните рекорди на Гинес с уникалния си като дължина мустак. Чаухан го поддържа в продължение на повече от 32 години. Към момента на вписването му в Гинес мустакът му достига до 4,29 метра. Сред съветите му е мъжете да започнат да поддържат брадите си отрано, тъй като лицевото окосмяване расте най-много, докато са млади. Чаухан използва кокосов балсам, като реши мустаците си на всеки час. С миенето пък му помага съпругата му. В началото ги омотавал около ушите си, но с напредването на дължината това вече е невъзможно и затова сега ги омотава около врата си.

Рекорди се държат още за най-много пиърсинги – 4225, с които се подвизава бразилката Илейн Дейвидсън, както и за най-много часове, прекарани в студиото за татуси – 1000 на брой, с които се гордее изрисуваният от главата до петите Джон Енох.

Странностите в човешката визия, разбира се, съвсем не са единственият източник на любопитни записи в Гинес. Храната също служи като вдъхновение за немалко ентусиасти. Бургерите се оказват в основата на постижението на американеца Доналд Горске. В продължение на 40 години той е посещавал ежедневно един и същи оборотен бранд за бързо хранене. Поръчката му винаги включвала един конкретен бургер. А на 11 октомври 2012 г. той изчислил, че в живота си досега е изял общо 26 000 броя.

Здравината на нечие чене също може да бъде впечатляваща. Това преди 12 години ни доказа Джорджес Кристен. Мъжът от Люксембург носи маса със зъбите си, като теглото й достигаше 12 килограма. И тъй като това не му се е сторило достатъчно като за рекорд на Гинес, той качил върху масата и 50-килограмова жена. Така Кристен извървял 11,8 метра.

Любовта също е на почит в световните рекорди

За силата на една целувка в продължение на дни могат да ни говорят Екачай и Лаксана – състезатели в тайландски конкурс, концентриращ се именно върху тази проява на обичта. Ентусиастите вкопчили устни в рамките на цели 58 часа, 35 минути и 58 секунди. Или това са над два дни.

Абсолютно заслужени са аплодисментите и за Бърни Баркър. Иначе казано – това е носителят на рекорд на Гинес за най-възрастния стриптийзьор. Още преди Чанинг Тейтъм да докара мокри сънища на дамите с популярния си филмов франчайз, посветен на професията, американецът се пенсионира от дотогавашната си работа – брокер на недвижими имоти, за да прекрачи прага на нощните барове. Баркър се преквалифицира на 60-годишна възраст през 2000 г. За съжаление, успява да се занимава с танците около пилона само в продължение на 7 лета, след които умира.

Предвид, че рекордите на Гинес са вдъхновени от спор, свързан с тривиални факти за животните, те и досега са голяма част от справочника. Малкият герой Конджо например може да се похвали, че преди шест години е покорил рекорд за най-дълго разстояние, изминато само на предни лапи. Конджо е куче – смесица между папийон, чихуахуа и джак ръсел териер. Четириногият сладур е успял да изтича 5 метра само за 2,39 секунди.

Пекинезът Пуги също краси изданията на Гинес, като на почти всяка своя снимка кутрето е изплезено. Причината е повече от ясна – малката Пуги държи рекорда за най-дълъг език на куче – 11,43 сантиметра.

Папагалът Зак (порода ара) също се гордее със собствена страница в книгите. Птицата доказва, че освен забавна и мила може да бъде и много полезна за човека. Така Зак остава в историята като папагала, отворил най-много напитки в кен в рамките на 60 секунди. В неговия случай бройката достига до 35.

Любопитен факт е, че съществува и рекорд за най-много рекорди в Гинес. Той се държи от 66-годишния американец Ашрита Фърман. След неговия дебют в Гинес през 1979 г. той е постигал постижения в над 30 държави на 7 континента. Някои от отличителните му рекорди са за най-дълго разстояние, изминато с кълбо напред без прекъсване, най-бързите 50 мили (80.45 км), изтичани с жонглиране, най-бързо изминати 8 км на кокили, най-много стъклени чаши, балансирани върху брадичка, и много, много други. Към момента Фърман държи 226 рекорда на Гинес.

Българите също има с какво да се гордеем

Десетки рекорди на Гинес се държат и от наши сънародници. Естеството постиженията на българите варират полюсно. Преди две години например 64-годишният Яне Петков от Петрич подобри рекорд за най-дълго разстояние, преплувано със завързани ръце и крака. В рамките на три часа той измина 3 километра и 380 метра в Охридското езеро и то в чувал. Българинът се превърна в сензация и отвъд океана, като медиите дори го сравниха с Худини и Майкъл Фелпс.

Сред рекордите, които се държат от наши сънародници, е и този за най-голямата мозайка от бонбони M&M, за най-много загуби в историята на хокея, за най-голямата мартеница, за най-много коктейли в бар и т.н.

Встрани от хокея, спортът се оказва особено успешен за нас, като през годините имената си в книгите са разписвали Румяна Нейкова, Стефка Костадинова, Петър Стойчев и Диана Йорданова.

Подобни статии