Норвегия не се отказва от петрола и газа

Голямата промяна така или иначе предстои, не смятаме да я ускоряваме политически, заяви премиерът Ерна Сулберг

Ерна Сулберг.

Норвегия ще продължи да проучва за петрол и газ, заяви премиерът на скандинавската страна Ерна Сулберг в интервю за в. "Файненшъл таймс", публикувано днес, преди началото на предизборната кампания, по време на която бъдещето на изкопаемите горива усилено ще се обсъжда.

Сулберг е на власт от 2013 година и се бори за безпрецедентен трети мандат като премиер от партия "Хьойре".

Тя отбелязва пред изданието, че добивът на петрол в страната все пак е забавил темп. Тя обаче отказва да подкрепи призивите на Международната агенция за енергията да се спрат всички нови петролни проекти, за да се контролират климатичните промени. Сулберг подчертава, че необходимостта от норвежки петрол и газ остава, включително и за производството на водород.

"Настъпва голяма промяна и това ще се случи така или иначе. Въпросът е колко бързо. Не възнамеряваме да го ускоряваме политически", каза тя в южния град Тведестран, част от предизборната й обиколка.

Норвежкото правителство обяви по-рано през юли планове да учреди нов Фонд за климатични инвестиции в помощ на развиващите се страни при проекти за възобновяеми енергии. За пет години в него ще бъдат вложени 10 млрд. норвежки крони (976 млн. евро).

Подобни статии