Носете си новите маски, момчета!

Защитните средства за лице не са толкова безполезни, колкото казват, слушайте препоръките на властите

Маските не спират коронавируса. Добре де, разбрахме, не сме идиоти! И обясняват, моля ви се, колко микрона е този дребен наглец COVID-19. Това от хора, които и понятие си нямат от мерната единица микрон, нито от символа, с който се обозначава, нито имат примери от практиката какво значи това.

Маските са безполезни, но свършиха в аптеките. До преди няколко дни съвсем ги нямаше, а сега вече се намират, но на едни доста неприлични цени. Ако маските са безполезни, защо развити индустриални държави започнаха да ги произвеждат с милиони, с милиарди? Това като държавна политика, не като търгашески инстинкт. И накрая, ако маските са безполезни, защо всички лекари, медицински сестри, лаборанти, гранични полицаи и въобще хората на първа линия ги носят?

Всички у нас станаха специалисти по COVID-19. Световни експерти. Доктори! Чули нещо по телевизията, прочели в интернет или във вестника и го повтарят тежко, авторитетно, като свое мнение. Абе, синковци, и вие, дъщери мои, що не си налягате на парцалите и не слушате разпорежданията на властите? Няма нужда от паника, вярно, но няма нужда и от ербапщина, нито от булгар-булгар героизъм.

Но да се върнем на маските – безполезни били! Напротив, много са полезни даже! Аз имам 5-6 броя вкъщи и като гледам, че извънредното положение ще се проточи във времето, смятам да си ги нося всичките. Цялото семейство също има маски. А защо са полезни, тук ще обясня на любителите на микроните.

Първо, защото този гаден вирус, който булгар-булгар смелчаците подценяват, се разпространява най-вече по въздушно-капков път. Ако всички около вас са с маски и вие сте с маска, няма да се заразите. Защото заразените капки слюнка са тежки, казват учените, и бързо падат на земята. Ако пък някой се изкашля в защитната маска те въобще и няма да стигнат до земята. Второ, с това защитно средство на лицето се предпазваш случайно да се докоснеш по устата или носа с ръце, с които си пипал нещо заразено – брава, ръкохватка в градския транспорт и т.н. Трето, чисто психологически маските създават самодисциплина и дисциплина. Освен това предпазват от фини прахови частици, с които градовете ни са пълни, особено в студените месеци, дори и в този откровено зимен април. Вдишвайки мръсен въздух сриваш и имунната си система. Питайте пулмолозите.

Затова аз съм голям привърженик на носенето на маски. То показва, че човекът зад маската е отговорен, а не хахо-хихи, някакъв си „грип“. Хахо-хихи, ама точно тези присмехулници първи се възползват от възможността за „хоум офис“, докато някои други, като лекари, полицаи, шофьори в обществения транспорт, продавачи на хранителни стоки, доставчици, аптекари, заети в чистотата и даже журналисти работят на първа линия. Те, щат, не щат, трябва да са с маски, дори да са здрави като бизони. Ако са здрави като бизони, може да са болни, без да знаят, така поне пазят другите.

А тези хахо-хихи синковци са смели само на думи. Те „работят във фейсбук“, не се возят с градския транспорт. Сигурен съм, о, убеден съм, че хладилниците им са пълни, презапасили са се, имат храна, пиячка и витамини за месеци напред. Хахо-хихи синковците и маски имат даже, под някакъв благовиден предлог – за жената, за детето, за свекървата, един колега ми ги подари. Лицемерци! Не виждат противогаза на своето лице, а съдят за маската на лицето на ближния си.

Но стига с тези особи. Маската е начин на живот в един много любим за мен регион от света – Източна Азия. В Япония, в Китай, в Южна Коря, Тайван по принцип си ходят с маски. Счита се за възпитано – не притесняваш другия с дъха си, пък и в онези мегаполиси е много замърсено, често има смог. Нещо като София миналия декември. А японци, корейци, китайци хич не са глупави хора.

Затова, братя и сестри, носете си маските! И хич да не ви пука от присмехулниците. За финал ще перифразирам един поет, прощавай, поете: „Носете си новите маски, момчета!“

Подобни статии

 • Кой не скача е... зелен

  Кой не скача е... зелен

  Един политически лидер се зеленее в тазседмичната ни рубрика "Вражда на седмицата". Той е Костадин Костадинов, популярен още като Костя Копейкин. Популярен политик от калибъра на Волен Сидеров, Веселин Марешки, Валери Симеонов, Николай Бареков. Те вече не са никакъв фактор и не са в парламента? Но нека не изпреварваме събитията.

  220
 • Натиск има, натиск няма

  Натиск има, натиск няма

  Играта „Тука има, тука нема” премина в нов етап. Прокурори и следователи се ожалиха, че върху тях е упражнен натиск от страна на МВР по оня казус с мъжа, който тегли милиони за АМ „Хемус”, сякаш си купува фъстъци на вересия от квартална сергия. Същият, за който от МВР твърдят, че е участвал в бандитска схема, а съдът го пуска под домашен арест. Вместо да се занимават с този казус обаче, прокурори и следователи реват като сарански мечки.

  287