Нов, по-надежден тест от бързите, лови антителата

За нов тест за коронавирус, по-надежден от бързите, съобщи БНТ. Той може да открие със 100% точност антитела срещу COVID-19. Първата болница в Бългaрия, която въвежда изследването е "Свети Иван Рилски" в София.

Д-р Ирена Иванова завеждащ "Клинична лаборатория" , УМБАЛ "Св. Иван Рилски", обяснява, че това не е бърз таст, а тест с "по-висока аналитична надеждност". Той е автоматизиран. "При него няма субективизъм - ръчна работа, както при бързите тестове. Има ли чертичка - тъмна, по-светла. Това е субективно", пояснява тя.
Резултатите от теста излизат за около един час. Той доказва дали пациентът има антитела срещу коронавирус или е в начален стадий на инфекцията.

Д-р Ирена Иванова казва: "Вероятността пациентът да получи фалшиво позитивен резултат е минимална. Много по-малка отколкото ако се използва бърз тест".
Тестът е разработен в САЩ. Шансът да обърка коронавирус с други патогени е минимален.

"Методът е валидиран с цел да докаже 100% чувствителност и много висока специфичност за доказване на наличие на антитела", коментира д.р Ирена Иванова.
Тестът може да улови антитела 14 дни след заразяване с COVID-19. Прави се на специален апарат. На него ще се изследват и проби от безплатните тестове за хепатит C, които болницата ще прави до 22 май.

Проф. Красимир Антонов, завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски", пояснява на свой ред: "Става въпрос за хора, които действително нямат възможност, не са се изследвали, но имат тези фактори - кръвопреливане, операции преди 1992 година и малко по-рисково поведение".
Тестовете ще се правят след предварително записан час. Хепатит С е седмата причина за смърт в света. Ако не се хване навреме, води до тежки усложнения като рак и цироза на черния дроб.

Подобни статии