Нов вариант за втория срок: Половин клас на чина, другите пред таблета

Децата се редуват през 14 дни, колкото е карантината

Половината клас може се върне в училище на 4 февруари, а останалите да следят урока пред таблета вкъщи. Това е един от вариантите за големите ученици, който учители и експерти от МЗ и МОН ще обсъдят другата седмица, съобщи „Телеграф“.

Преди два дни самият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има вероятност един клас да се дели на две. Според директори най-реалният вариант това да се случи сега е чрез т.нар. хибридно обучение.

Хибридно

При него част от учениците са в клас, а другите следят всичко, случващо се в часа, пред таблета вкъщи. Едно от училищата, в което този модел се прилага и сега, е 51 СУ в столицата. Пред „Телеграф“ неговият директор Асен Александров обясни, че в класическия вариант на хибридното обучение децата, които са вкъщи, наблюдават класната стая и какво учителят пише на дъската. Малко училища обаче имат техника, която да позволява това. Ето защо схемата може да се приложи, но по не толкова удобен за ученици и учители начин. Преподавателят ще идва в клас с таблета, а децата вкъщи виждат лицето му и чуват какво се случва в клас, обясни Александров. Сега по този начин върви и дистанционното обучение. Според директора тази схема на разделяне на класа е добра и би осигурила завръщане на по-голям брой випуски в училищата.

Завръщане

Според плановете на здравното министерство на училище от 4 февруари ще тръгнат три випуска - 7-и, 8-и и 12-и клас. Така в училищата ще присъстват 37.5% от големите ученици. При разделяне на паралелките наполовина същият процент ще се запази като присъствие, но вместо три випуска в училище ще влязат шест, изчисли Асен Александров. Според него учителите така или иначе ще имат присъствени и дистанционни часове в един ден. Те няма да имат време да се приберат до вкъщи за онлайн уроците, затова могат да носят таблета в клас, за да осъществят хибридното обучение. В началото на другата седмица ще се вземе окончателно решение на какъв период да се редуват учениците. Засега надделява мнението това да се случва на две седмици, колкото е карантината за коронавирус, като се смята, че така би се намалила опасността от разпространението му в школата.

Подобни статии

 • Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Учат първокласниците да работят с Teams и Zoom

  Всички първокласници в следващите три учебни години, включително и тази, ще минат през обучение за работа в електронна среда. Целта е да имат базови технически умения за работа с електронните образователни платформи като Microsoft Teams и Zoom. По този начин те няма да имат проблем с провеждането на онлайн уроци при евентуално превключване към електронно обучение.

  110
 • 50% от студентите искат дистанционно обучение

  50% от студентите искат дистанционно обучение

  В началото на годината и възобновяването на онлайн лекциите около 95% от студентите искаха да се върнат обратно в аудиториите. Сега процентите са 50:50. Това обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той допълни, че колегите му са свикнали с онлайн обучението.

  111
 • Петима се борят за място в гимназия

  Петима се борят за място в гимназия

  Математическите без квоти за момичета и момчета, Немска и Испанска пак най-желани

  По петима ученици ще се борят за място в елитните гимназии тази година. Това прогнозираха пред „Телеграф“ директори, които вече подготвят приема след 7-и клас. И съобщиха, че кандидат-гимназистите са около 60 000, като близо 10 000 от тях влизат в битка за столичните училища.

  104