Нова 5Т блазни с четворна камера

Изкуственият интелект на Хуауей пипа грубичко при селфи

Снимка: Снимка: gizmochina.com Nova 5T дава голяма стойност срещу относително ниска сума (около 400 евро или 800 лева).

Само преди дни на родния пазар стъпи едно от новите технологични бижута „Хуауей Нова 5Т“ (Huawei Nova 5T). Смартфонът в момента катери класациите на най-пазаруваните мобилни апарати в Азия. Дали ще се превърне в лидер и в Европа обаче остава да видим.

Само преди дни на родния пазар стъпи едно от новите технологични бижута „Хуауей Нова 5Т“ (Huawei Nova 5T). Смартфонът в момента катери класациите на най-пазаруваните мобилни апарати в Азия. Дали ще се превърне в лидер и в Европа обаче остава да видим. С добър външен вид, интелигентна четворна камера и солидна производителност, Nova 5T дава голяма стойност срещу относително ниска сума (около 400 евро или 800 лева). От друга страна, за да снишат цената инженерите са поорязали някои екстри, но не фатално. Например апаратът няма безжично зареждане, фантастичната дисплейна ОЛЕД технология на бранда също липсва. Все пак моделът има и доста предимства – качеството на камерата на телефона е като на по-скъпия модел Пе 30 Про (P30 Pro). A най-добрата новина е, че за разлика от суперсерията „Хуауей Мейт 30“ (Huawei Mate 30) този модел  осигурява достъп до услугите на американската компания Google, които бяха орязани заради търговската война между Китай и САЩ. Така собствениците на смартфона прескачат техно-ембаргото и ще могат да използват Google Play и всички приложения, налични в онлайн магазина.  
Апаратът оставя впечатлението за 

премиум качество още при първия допир

Материалите, които са използвани са алуминий и стъкло, което създава сюреалистичен и фантастичен многопластов 3D ефект. Монограмата на Нова е вградена фино в цялата задна част на панела, вдъхвайки свежест на дизайна. Стъкленият гръб има недостатък, че улавя като магнит пръстови отпечатъци и при най-малко докосване. Тук обаче тъмно лилавото покритие и светлоотразителя ги прикриват доста успешно. Сензорът за пръстови отпечатъци е сложен не на дисплея, а на рамката. При включване на телефона ще бъдете посрещнати от голям 6,26-инчов дисплей, който е добре опакован с тънка рамка.
Той е LCD, което за цената е оправдано, но броим за минус. Екранът определено отстъпва на живите OLED & AMOLED панели със страхотния им контраст и дълбоки черни тонове, които откриваме в по-скъпите телефони. От друга страна, ако не сте перфекционисти няма да има и от какво да се оплачете толкова – дисплеят има HD + разделителна способност при 2340 x 1080p. Гъстотата на пикселите на инч е 412, което води до ясни изображения и видеоклипове. При директна слънчева светлина съдържанието на Нова 5Т остава видимо. Екранът е перфориран за поставяне на селфи-камерата. Така тя лесно може да се игнорира при гледане на видео и игра, за разлика от назъбените (нотч-екрани). Липсва тъмен режим за пестене на батерията, но пък 

може да се намали резолюцията от настройките

Тестове показват, че при ежедневна употреба, състояща се от сърфиране в интернет, ползване на социални мрежи, стрийминг на музика и няколко бързи сесии на видео-игри, Nova 5T приключва деня с около 20-22% гориво в резервоара си. Така че при по-консервативна употреба капацитетът на акумулатора от 3750mAh би могъл да издържи и два дни. Иначе батерията се пълни на 50% само за 25 минути с помощта на бързо зарядно от 22,5 вата, което е включено в кутията. 
Черешката на мобилната торта е четворната камера. Обективите в тандем с изкуствен интелект (AI) могат да извадят наистина страхотни снимки, а резултатите са сравними с модели като „Самсунг Галакси Ес10+“ (Samsung Galaxy S10 +). 
Основният фото сензор е 48MP с рекордна светлосила (f / 1.4). Той е въоръжен и с оптична стабилизация на изображението и лазерен автофокус. Всъщност когато правите снимка, основата част от работата се извършва именно от този сензор, дело на Сони (Sony). Той е по-голям от повечето подобни камери в други смартфони, което му позволява да улавя повече светлина и цвят и да произвежда снимки с по-висока разделителна способност. 

Има възможност и за запис на 4К видео

В оркестъра се включва още 16MP ултраширокоъгълен обектив, телефото обектив (f / 2.4) с оптична стабилизация, способен на трикратно увеличение и 5X хибридно. Третият фото-сензор (2MP) е за измерване на дълбочината и за т. нар. боке-ефект. Четвъртата камера е е макро и е от 2 мегапиксела.   
Тестовете на  фото-карето показват, че при намалена светлина е по-добре да включвате режимите за тъмно, иначе снимките стават преекспонирани. Изкуственият интелект се намесва успешно, добавяйки повече детайли в изображението. Софтуерните алгоритми играят малко грубичко обаче при Селфи-снимките, правени от фронталната камера с резолюция от 32 мегапиксела.  В тъмно помещение, например, тя използва 4 в 1 пикселна технология за сливане. Така телефонът успява да озари изображенията. Но при достатъчно светлина по-добре изключвайте AI. 
Всички тези възможности се дължат на суперпроцесора Крин 980 (Kirin 980). Това е същият чип, който захранва изкуствения интелект на серии като „ Хуауей Мейт 20“ (Mate 20) и „Пе 30“ (P30) за по-добра производителност и издръжливост на батерията. Той направо изяжда без остатък и най-взискателните приложения, а вградената оперативна памет (с версии от 6 GB и 8GB) прави многозадачността лесна като детска игра. Процесорът се справя с лекота и с популярни мобилни игри (като PUBG, Fortnite и Dead Trigger) без да забива. Геймърите имат под ръка Турбо-функция (GPU Turbo 3.0 ), която поне на теория би трябвало да повиши производителността на чипсета и да оптимизира разхода на батерията. 
Тъй като в Nova 5T няма слот за разширение на паметта, потребителите ще трябва да се задоволят с фабричния й капацитет от 128 GB. От тях 23 GB обаче отиват за системните файлове. Така на практика остават 105GB за съхранение на снимки, видеоклипове, музика и игри.  
Конкурентен модел като „Онър 20 Про“ (Honor 20 Pro) също изглежда подобен като характеристки, но неговото предимство е, че за стотарка  отгоре човек може да се сдобие с двойно по-голяма вътрешна памет.   

Подобни статии