Нова марка в Канада отдава почит към писателката Маргарет Атууд

Канадските пощи представиха нова марка по случай 60-годишната кариера на световноизвестната канадска писателка Маргарет Атууд, прочута с романа си "Историята на прислужницата", предаде Франс прес.

На пресконференция в библиотека в Торонто Атууд реагира с чувство за хумор на оказаната й "неочаквана чест", приветствайки семейството и приятелите си, както и "тези, които ще ми се смеят, защото съм върху марка".

Новата марка изобразява портрет на Маргарет Атууд със затворени очи и ръка на бузата и надпис "Дума след дума след дума е сила" от поемата й "Правопис".

Писателката, наричана понякога кралицата на канадската литература, се възползва от церемонията, за да защити важни за нея каузи. Атууд призова канадските и американските политици да действат на климатичния фронт и да сложат край на дискриминацията въз основа на пол и цвят на кожата.

Отличена с награда "Букър" през 2000 г. за "Слепият убиец", Маргарет Атууд е автор на около четиридесет романа, сборници с поезия и критически есета, в които изследва мястото на жената в обществото. Нейни творби са адаптирани за киното и телевизията. Сред тях е поредицата "Историята на прислужницата" по едноименния роман, отличена с няколко награди "Еми".

Подобни статии