Нова олигархична атака от Буджака до Ирландия срещу Делян Пеевски

Уплашени от собствените си престъпления и от надвисналата над тях сурова справедливост на закона, българските олигарси панически активираха защитните си механизми. А защитният им механизъм е малко като на скункс – уж се правят на умрели, но са готови да разпръснат непоносима политическа смрад, за да отърват кожата в настъпилата суматоха.

Този път „отровното трио“ в олигархията – Васил Божков, Иво Прокопиев и Цветан Василев отново прилагат добре отработената от години схема. А именно: пускат поръчков пасквил в чуждия печат. Целта е ясна – през авторитета на чуждите медии фалшивите им опорни точки, клевети, лъжи и инсинуации трябва да изглеждат „авторитетно“ и „достоверно“. И ако има балъци, да се хванат, че мократа поръчка не идва от българските олигарси, ами е нов внос, идва от „свободния печат“. На това му се вика „пране на новини“, стратегия, която е добре позната на Прокопиевия мейнстрийм. Порочният кръг се затваря, когато „изпраната“ фалшива новина се препечатва отново у нас – в медия от мейнстрийма.

Тактиката в тези случаи обичайно включва наемането на някой фриленсър, журналист на свободна практика, готов на планина от героични гнусотии, за да си заслужи пачките. Може би защото никой работещ в сериозна медия журналист не би рискувал кариерата си с подобни мокри поръчки. Подобни продажници могат да се лансират дори в уважавани медии – затова задкулисния им лобизъм струва скъпо.

За какво иде реч? Ироничната българска сентенция „да не се изложим пред чужденците“, подсъдимите олигарси я взимат съвсем сериозно, но с обърнат знак: „Да го изложим пред чужденците“.

Става дума, разбира се, за депутата от опозиционната ДПС и издател Делян Пеевски.

Този път олигархичната задруга се е разширила географски и от фекалните води край Буджака е доплавала (може би с яхтата на Божков) чак до остров Ирландия. Там журналистът-фриленсър Джон Обренън спретнал нещо като коментар в иначе уважавания „Айриш таймс“ за политическата ситуация и протестите у нас. Не коментар, а по-точно гнусомет, услужливо препечатан в сайта от мейнстрийма Клуб зет.

Обренън не пропуска уж мимоходом да подхвърли в клеветническото материалче  името на Делян Пеевски. Основната му задача на Джонката, всъщност, е по команда да повтори старите лъжи на БГ олигархията. Нищо ново под слънцето – старата манджа на разградския олигарх за свободата на словото, за „най-голямата медийна групировка“ на Пеевски и обидни и дълбоко неверни епитети по адрес на депутата. Например, че Пеевски бил „недолюбван олигарх“.

А кой е всъщност мистър Джон Обренън? От къде у него такъв интерес към българските дела?

Наша справка показа, че преди няколко месеца той се е интересувал в Туитър защо в България има толкова малко болни от коронавирус. Явно мисли човекът, че така се прави „разследване“ - в Туитър. Мистър Обренън все пак получава отговор на въпросите си – в социалната мрежа му отговаря не кой да е, а Радосвета Василева – дъщерята на банкера беглец Цветан Василев. Отговаря му, тъй както умее, с лъжи, клевети и хули срещу българската държава, които по една случайност много приличат на лъжите, клеветите и хулите на подсъдимите олигарси от последните месеци. С други думи – щерката на БГ Мадоф и въпросният „свободен“ ирландски журналист поддържат връзка, познават се и това дори не е тайна, която те да крият.

Ако мистър Обренън си бе дал труда да провери как стоят нещата в България, щеше да знае, че много от болниците продължават да се справят с кризата благодарение именно на дарителската дейност на Делян Пеевски, осигурила огромно количество медицинска апаратура и защитни средства.

„Недолюбван“? Господа олигарси, що не пратихте ирландския си юнга в избирателния район на Пеевски, да поразпита за него? Спокойно, няма да го набият, хората там са добри. Но не го пратихте, защото там този загубен в превода айришмен щеше да види чисти и подредени улици, работещи предприятия и хубави, реновирани къщи. А „недолюбваният“ Пеевски няма никакъв проблем да седне с избирателите си в селската сладкарничка и да изпие едно сокче с тях, да ги изслуша. Затова и хората гласуват за него вече няколко мандата. А вие от няколко мандата се бъхтите, но на задкулисния фронт.

Дъщерята на Цветан Василев – Радосвета Василева не от вчера се изживява като „медиен експерт“. Самообявила се е дори за доктор – смях в залата!

До там им стига „въображението“ на олигарсите, толкова си могат. Страната се тресе от политически събития – и тях треска ги тресе. Затова вадят „ирландската връзка“. По-добре си сипете по едно ирландско, повече помага за нервите.

Още по темата: Фалшиви новини

Подобни статии