Новата лудост: Quearteencasa (как психясали от карантината хора се отдадоха на изкуството) - (СНИМКИ)

Музеите и галериите са затворени като част от рестриктивните мерки в борбата срещу коронавируса. Насред скуката и самоизолацията хората търсят начин да задоволят потребността си от изкуство, а също и да се позабавляват. Ето защо във Франция започна състезание с награди за най-добро живо пресъздаване на произведение на изкуството. А оттам тази тиха лудост плъзна по социалните мрежи и се превърна в истинска мания.

Подобни онлайн инициативи се появиха и в Испания, САЩ, Русия и Украйна, пишат френския в. "Фигаро" и литовският сайт Боърд панда, цитирани от БТА.

В Испания за целта беше създадена група във Фейсбук, наречена Quearteencasa. В нея се публикуват снимки на пресъздадени на живо произведения на изкуството. Условието е да не става дума само за бегла имитация на дадена творба, а да са включени и детайлите. Може да се използват каквито и да е подръчни средства. Хумористично пресъздаване на творбата също не се изключва. Резултатът от публикуваните в групата във Фейсбук 30 най-добри снимки е поразителен, пише литовският сайт. Някои от творбите са пресъздадени с впечатляваща точност. В други обаче се появяват шеговити елементи. Така например скулптура на Нептун с тризъбец в едната ръка и държащ в другата ръка по-малка фигура, е пресъздадена от ентусиаст, увит в хавлия, седнал на тоалетната чиния, с бутилка препарат за почистване в едната ръка и пръчка с парцал в другата. В портрет на мъж вместо пищна яка се появява огърлие от нанизани рула тоалетна хартия. В женски портрет пищната дамска перука е заменена от изрязана и оцветена кора за яйца. В пресъздаването са включени и домашни любимци, кухненска посуда, саксии с цветя и др.

Във Франция платформата за иновативни музеи и културни обекти @CLICfrance приема кандидатурите за националния конкурс за пресъздаване на творби, пише "Фигаро". Кандидатите трябва да публикуват във Фейсбук или в Инстаграм снимка на творбата, която искат да пресъздадат, и снимка на пресъздадената от тях творба с подръчни средства и без намесата на фотошоп. Участниците трябва да живеят във Франция и да са избрали творба, намираща се във френски музей. Всеки може да участва с няколко опита. Конкурсът продължава до 25 май. Участниците могат да изберат коя творба да пресъздадат като поровят из сайтовете на около 30 френски музея или в платформата art.rmngb.fr, в която има снимки на произведения на изкуството във френски музеи. Снимките на пресъздадените творби трябва да се качват в гореспоменатите социални мрежи под три хаштага - #tussenkunstenquarantaine, #artenquarantaine и трети хаштаг с името на музея, в която е оригиналната творба, например #Louvres. Наградите са много - ВИП визита на музеи във Франция, когато те отворят врати, годишни абонаменти за музеи, каталози от експозиции, колекции с дискове от музеите и др. Победителите освен това ще бъдат представени и в сайтовете на музеите и в печатното издание на френското списание Beaux Arts.

Сайтът Боърд панда припомня, че подобна инициатива има и от страна на музея "Джей Пол Гети" в Лос Анджелис. В нея вече се включиха участници, пресъздали оригинално и шеговито класики на Леонардо да Винчи, Фрида Кало, Густав Климт, Салвадор Дали, Ботичели и др. В пресъздаването участват домашни любимци, тоалетна хартия, препарати за почистване, хавлии, бисквити, зеленчуци.

Руска Фейсбук група се е заела със същата задача. Тя е наречена Изоизоляция. В нея някои трактовки на класически творби са доста оригинални, например участниците в "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи са заменени от медици от първа линия в борбата с коронавируса, носещи предпазни облекла, събрали се около импровизирана трапеза в стаята за отдих на болнично отделение. Някои пресъздадени творби включват вдигащи тост руски девойки или дори полуголи майтапчии, импровизиращи титаническа борба около пилон.

Подобни инициатива има и от страна на творческия център "Пинчук" в Киев. Сред участниците в нея също има проява на завидно старание и на достойно за възхищение чувство за хумор, като на места пресъздаването е взето толкова присърце, че се появяват и откровено еротични снимки.

Подобни статии