Нови правила, публикувани за обществено обсъждане: Управляваме дрон със специален сертификат

Изискват кандидатът да е навършил 16 години

Продажбата на снимки, направени от дрон, се смята за професионална употреба.

Наредба на Министерството на транспорта за условията и реда за експлоатация на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори беше публикувана за обществено обсъждане.

Става дума за изискванията, на които подлежат всички собственици и оператори на т. нар. дронове. Уговорката е, че регламентът засяга само онези, които използват безпилотни средства с тегло над 250 г.
Понастоящем в националните законодателства се прави разграничение на употребата на дронове за любителски и професионални цели. Любителската употреба се ограничава до спортни и развлекателни дейности, като например състезания с дронове или частна фотография. Продажбата на снимки, направени от дрон, се счита за професионална употреба.
В повечето европейски държави любителската употреба на дронове е позволена, без да е необходимо специално разрешение от въздухоплавателните администрации. Но фактът, че употребата е разрешена, не означава, че можете да извършвате полети с дрон без никакви ограничения, гласят европейските регламенти.
В българската проектонаредба пише, че оператори на безпилотни летателни средства могат да бъдат физически лица, установили обичайното си местопребиваване в Република България, или юридически лица, регистрирани или с място на стопанска дейност в Република България.
Регламентирано е издаването на три вида свидетелства за правоспособност на дистанционно управляващ пилот: свидетелство за преминато онлайн обучение за извършване на полети в подкатегории А1 и А3; свидетелство за компетентност на дистанционно управляващ пилот за подкатегория А2 и свидетелство за теоретични познания за експлоатация по основен сценарий, определен в допълнение 1 към Регламент на ЕС от 2019 г.
Само лица, навършили 16 години, могат да получават книжка за управление на дронове, пише още в наредбата.

Подобни статии