Нови правила за трансплантациите ще прекратят прережданията в листата на чакащите

Нови правила в наредбата за трансплантациите ще спрат пререждането на пациенти в листата на чакащите. Това обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БНР.Той засади рози в Розовата градина (до НДК), с които се отдава почит на донорите на органи.

Според здравният министър новите мерки ще удвоят и дори утроят  трансплантациите у нас. По думите му проблемите са в организацията и в липсата на известяване при донорска ситуация. "Проблемът не е в нежеланието на хората да се съгласят органите на близките им да бъдат използвани. Големите проблеми са в организацията на самата дейност, в нашите лечебни заведения, които имат издадено разрешение, свързано с донорството на органи", каза министърът. Той се закани повече да се допуска пререждане на чакащите за трансплантация."Създадени са всички механизми, които да ни позволят промяна в листата на чакащи и хората да се подреждат според оценката на съвместимостта на техните органи", каза още той.

Десислава Пискулева е взела решението преди няколко години да дари органите на съпруга си, който по това време е бил в мозъчна смърт. "Моята лична кауза е да убедя хората, че това трябва да се прави, защото винаги можем да бъдем на другата страна на бариерата. На всеки може да се случи, утре да има нужда от животоспасяващ орган и да не може да го получи, защото хората имат предразсъдъци и не желаят да помислят в тази посока и така нататък".

Донорските бази в страната са 30 и ние целим, когато има индикации за пациент в мозъчна смърт, ръководството на болницата да подкрепи и да съдейства на координаторите по донорство, каза за БТА Мирослав Мутафчийски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". По думите му с новите промени се очаква и да се повиши броят на донорските бази.

Няма нужда от нови противоепидемични мерки мерки. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод това, че вече и столицата навлезе в тъмночервената зона

Здравният министър обясни, че има приети мерки, правила и няма нужда да се обмислят нови такива. Той уточнява, че според приетите мерки и правила има определени ограничения, включително и в магазините, и в моловете. "Ако мерките не се спазват, има дежурни телефони на РЗИ-тата и те трябва да отидат, да проверят и да наложат санкции. Министърът на здравеопазването няма право да налага санкции, а трябва да го направи инспектор от РЗИ", каза още Кацаров.

Запитан дали е изготвена информацията, която прокуратурата поиска относно как ще се приемат малки деца с коронавирусна инфекция в болниците, Кацаров обясни, че всичко, което е свързано по този въпрос е изготвено и регламентирано отдавна. Прокуратурата ще си получи своите отговори, но въпросите, които задава са регламентирани и регулирани много отдавна, каза Кацаров.

Подобни статии