Нови правила за трансплантиране на чужденци у нас

Нови правила за трансплантиране на чуждестранни граждани у нас ще борят опитите за трансплантационен туризъм и трафик на хора с цел отнемане на органи. Това предвиждат промените на Наредба 17, публикувана за обществено обсъждане от здравното министерство.

Според проектонаредбата трансплантациите на чужденци ще се извършват след представяне на валидно информирано съгласие, наблюдение преди интервенцията, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател. Освен това те трябва да гарантират наблюдение след трансплантацията и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора, предаде БНР.

Промяна се предвижда и за българските граждани, включени в служебния регистър на „Медицински надзор“. Периодично ще се обновяват данните за здравословното състояние на пациентите и степента на неотложност или спешност за извършване на операция. В момента само 12% от записаните са с актуализирано състояние, се посочва в наредбата.

Решението кой да бъде трансплантиран в случай на донорска ситуация ще се взема от експертни комисии. Лекарите експерти ще са от различни здравни заведения, а в комисията задължително трябва да присъства представител на организация, защитаваща правата на пациентите.

Наредбата предвижда още промяна на финансирането на дейностите преди и след трансплантация. В списъка с нови дейности влиза изследването на потенциалните реципиенти, за да бъдат включени в регистъра на „Медицински надзор“. Общият бюджет за това е 82 хиляди лева.

Подобни статии