Нови варианти за ротацията на учениците: 7 и 10 клас на училище след ваканцията

Пускат и малките от 12 април, предлагат редуване през седмица

Снимка: Александър Петров

Учениците от 7-и, 8-и, 10-и и 12-и клас да влязат първи в училище на 12 април, след ваканцията. Този нов вариант ще предложат експерти от Отрасловия съвет по образование на здравните власти.

Графикът ще бъде обсъден тази седмица от представители на МОН, училищата, синдикатите и МЗ. В случай че здравно министерство не приеме ротация с 4 випуска, те ще останат три, като тук най-вероятният сценарий е да стартират 7-и, 8-и и 10-и клас.

Абитуриентите може да изчакат второто редуване, защото имаха по-кратка пролетна ваканция и учеха дистанционно, коментираха експерти. Те допълниха, че се очаква малките ученици също да тръгнат присъствено на училище от 12 април. Друга възможност е в ротацията заедно с тях веднага след почивката да влязат 6-и и 9-и клас, които изобщо не са били присъствено в училище тази година. Приоритет обаче са учениците с матури, като заниманията на място в училище са изключително важни за тях, коментираха преподаватели пред „Телеграф“. Ето защо предимство вероятно ще се даде на 7-и и 10-и клас, а при възможност за включване в ротацията и на 12-и клас. Националните външни оценявания за седмокласниците и десетокласниците са съответно на 16 юни по БЕЛ и 18 юни по математика. Краят на втория срок за децата от 4-ти до 11-и клас е 30 юни, което означава, че учениците, които няма да държат изпити, ще имат време да влязат в ротацията.

Сега присъствието в клас е по-наложително за тези, които се готвят за ДЗИ и НВО през май и юни, категорични са учители. Представители на школата ще предложат също скъсяване на срока на ротацията – децата да се редуват не през две, а през една седмица.

Подобни статии