Новият председател на СОС Георги Георгиев: Моята основна цел е да възвърнем диалога

Връщане на диалога в Столичния общински съвет и по-активна връзка с гражданите. Това са първите два приоритета на новоизбрания председател на общинския съвет Георги Георгиев. Пред БНТ той коментира критиките от опозицията като неоснователни и изтъкна, че те са породени от предизборната обстановка в страната.

"Струва ми се, че трябва да надмогнем този манталитет и моята основна цел е да възстановим диалога и да върнем нормалността в общуването в Общинския съвет. Хората се умориха от политици, които не могат да си говорят и отказват да проявят здрав разум", коментира той.

Според него СОС трябва да се върне в залата. "Трябва да се погледнем в очите и съм убеден, че тогава част от откровените лъжи няма да бъдат изречени", заяви Георгиев.

Председателят на СОС посочи, че най-големите предизвикателства за София са същите, с които се сблъсква и страната. Първото е неимоверното поскъпване на тока, вторият проблем е поскъпването на природния газ. "Ежегодно в бюджета предвиждаме над 150 милиона за транспорт, от миналата година имаме драстичен спад в приходите. Дупката в бюджета за транспорт е 40 милиона
лева. Решението е държавата да окаже съдействие и да бъде обяснено защо се подпомага автомобилния бранш, а не се се подпомагат метрото и електро-транспорта. До момента затегнахме коланите без това да повлияе на качеството на транспортната услуга. Но тези пари са необходими за София. Това, че някой не си е свършил работата, не означава, че всички ние трябва да платим сметката", каза Георгиев.

Той заяви още, че благодарение на адекватното управление финансовото състояние на Столична община е стабилно. Предстои изготвянето на бюджет 2022 и вече са започнали разговори за този важен документ. “И през следващата година той трябва да е балансиран, за да може градът ни да функционира в тази сложна и непредвидима ситуация. Много често получаваме предложения
за харчене на милиони, но не и откъде да ги вземем, кого да ощетим", каза шефът на СОС.

Георгиев планира поредица от срещи в различните райони на столицата, за да може да се запознае с конкретните проблеми по места.

Подобни статии

 • Третият лъч на метрото в София пак се разширява и пак не към жк

  Третият лъч на метрото в София пак се разширява и пак не към жк "Левски"

  Третият лъч на метрото в София ще бъде разширен с нови шест спирки. Това е заложено в промени в общия устройствен план на града приети от транспортната комисия в Столичния общински съвет. Промените ще бъдат изпратени по компетентност за приемане от Министерския съвет.

  181
 • Ново ръководство поема НДК

  Ново ръководство поема НДК

  Националният дворец на културата (НДК) има ново ръководство. След като през август тази години предишното подаде молби за освобождаване пред министъра на културата, сега поста на изпълнителен директор поема Пени Раева. В състава на новия Съвет на директорите на НДК влизат още Росица Велкова и Елена Карапаунова.

  123