Новият сезон в тениса под въпрос заради коронакризата

Стартът на новия тенис сезон изглежда под сериозна въпросителна заради страха от COVID-19 в Австралия. Това се отнася и за първия турнир от Големия шлем за 2021 година - Australian Open, който по план трябва да стартира на 18 януари.

Причината е намерението на правителството на австралийския щат Виктория да не допуска поне до Коледа чуждестранни тенисисти. Информацията публикува местният вестник "Хералд Сън" и бе подсилена от прокрадващите се слухове по темата в тенис средите. По-рано този месец стана ясно, че около 550 тенисисти и техните екипи ще бъдат настанени в импровизиран хъб в Мелбърн, където ще са концентрирани всички надпревари на Зеления континент. След като преминат задължителната карантина, те ще могат да се включат в турнирите, за които са се записали. Големият проблем е, че ако играчите пристигнат след Коледа, то карантината им ще изтече почти с началото на Australian Open, а всички подгряващи турнири трябва да бъдат отменени. Тенисистите са притеснени, че няма да могат да си позволят пътуване до Австралия, тъй като или няма да има билети, или те ще са ужасно скъпи, защото са купени в последния момент. Сега полет от Лондон до Мелбърн за следващата седмица излиза 16 000 паунда.

В следващите дни от Тенис Австралия ще проведат поредица от срещи, за да преговарят по условията на правителството на щата Виктория, но притесненията са от нов скок на заразата, тъй като ще дойдат хора от всички точки на света. Вариантът някои или всички турнири да бъдат преместени след края на Australian Open въобще не се обсъжда, тъй като това ще разбърка целия календар за следващите месеци.

"Единственият вариант, който ми се струва удачен, е състезателите да дойдат колкото се може по-рано през декември, а организаторите на Australian Open да се заемат с всички детайли, които касаят провеждането на ранни турнири, настаняване и осигуряване на тренировъчни бази за играчите”, обясни министър-председателят на щата Виктория Даниъл Андрюс.

От АТР са изпратили писмо до своите членове, в което признават, макар и не конкретно, за новата ситуация. „Има несигурност за началото на сезон 2021 и работим възможно най-здраво, за да предоставим възможно най-добрия календар, максимизиране на точки и възможности за награден фонд“, гласи съобщението до тенисистите

Подобни статии