Новият закон доведе до спад на случаите на отричане на военни престъпления в Босна и Херцеговина

Прокурорите в Босна и Херцеговина са започнали разследване по 22 производства за отричане на военни престъпления - действие, което от края на юли придоби наказуем характер с новия закон за отричане на военни престъпления, наложен от върховния международен представител в Босна и Херцеговина Валентин Инцко, като след влизането в сила на закона е отчетен спад на такива случаи в социалните мрежи, съобщава агенция ХИНА.

Данните за започнати дела по отричане на военните престъпления бяха потвърдени от говорителя на Канцеларията на върховния представител в Сараево Борис Грубешич, който обаче отказа да коментира естеството на сигналите, довели до започването на разследвания или самоличността на извършителите.
Отричането на военни престъпления, извършени през гражданската война в Босна и Херцеговина 1992-95 г, които са потвърдени с присъди на международни или местни съдилища, както и възвеличаването на извършителите им могат да доведат до лишаване от свобода от шест месеца до пет години, според промените в наказателното законодателство на Босна и Херцеговина, влезли в сила на 28 юли.
Съгласно тези изменения е изрично забранено отричането на геноцида, извършен срещу мюсюлманите в Сребреница през 1995 от босненските сръбски военни и полицейски формирования.
В отговор на действията на Валентин Инцко босненската Република Сръбска прие закон, който отменя действието на закона на нейна територия.
Решението на босненския сръбски парламент все още не е влязло в сила, а босненските представители в парламента на Република Сръбска заявиха, че ще изискат мнението на Конституционния съд по въпроса.
Сръбският член на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че босненската сръбска полиция ще защитава лицата, които могат да бъдат подложени на наказателно преследване на ниво Босна и Херцеговина за отричане на военните престъпления, но все още не е ясно как ще стане това, посочва Хина.
Новият върховен представител Кристиан Шмит заяви, че няма да се намесва в прилагането на законите в страната, тъй като това е работа на местните правоприлагащи органи, посочва Хина.

Подобни статии