Новите „дрехи” на политиците (СНИМКИ)

  • Промените обикновено имат краткотраен ефект, а избирателите искат още и още
  • Клъцни-срежи – струват ли си усилията?
  • За русите и черните амбиции, самонадеяността и алергията към критики
  • Ринопластиката е полезна – научава облечените във власт да не си вирят носовете

Доскоро тя беше „русата амбиция” в политиката. С безупречна прическа и визия. „БГ модна икона” със специална награда за най-стилен политик и общественик през 2018 г. Преди поредните избори Мая Манолова заложи на модерната дума „промяна”. И новият й имидж бе тема на обсъждане цял един уикенд. След което устатата лидерка на труднопроизносимата абревиатура ИБГНИ доказа поговорката, че „вълкът козината си мени, но нрава – не”. Което в политиката не е чак толкова лошо.

Не минава ден, в който Манолова да не пуска видео на живо, в което се изявява по някаква тема. Топлофикация, зелени сертификати, цени на тока, семейни хотели, дупки по пътя Драгичево - Владая – София... Докато прехвръква от тема на тема, Манолова изглежда уверена и самонадеяна – като човек, на когото нищо не може да се опре. Въпреки това промяната на имиджа й изглежда издайническа. Тя препраща към социологическите изследвания, според които формацията, която тя представлява, може да има известни проблеми с прага.

Публична тайна е, че една жена посяга на косата си, когато е на кръстопът или след тежка раздяла. След някои издънки на посестримата на Мая Манолова – Татяна Дончева, част от формацията се разграничи от нея. Положението обаче бе овладяно и груповата сватба не се разтури. Какво тогава е подтикнало ИБГНИ-фурията да смени визията си?

„10 години бях руса, но стига толкова”, заяви Манолова при първата си поява с новия цвят на прическата, която някои медии странно защо определиха като „пълна промяна”. Самата тя също акцентира върху това, без да акцентира на „пълна”: „Екипът ми държеше да има някаква промяна. Аз обаче не съм готова да променя възгледите си и позициите си заради това посегнах на най-лесното - косата си. И ето ме, вече не съм блондинка”. Веднага след това уточнение Манолова се хвърли в атака: „На старта на предизборната кампания трябва да е ясно и на мутрите и на мафиотите, че не съм блондинка, че не съм руса… ще го усетят и в тази кампания“, обясни по бТВ съпредседателката на „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Упреквана неведнъж, че е червено острие и че всъщност играе за Левицата, Манолова съзнателно избягва този цвят в гардероба си. А може аленото костюмче да й напомня за скеча, който направи Виктор Калев, представяйки се за Мая в „Шоуто на Слави”. Затова с новия цвят на косата си Мая Манолова заложи на цветова комбинация от черно и жълто. И специален фотосеанс с чадър. Вероятно някой ден ще схванем посланието, ако има такова.

Има и суеверни, които смятат, че не бива да си режат късмета. Мая Манолова обаче не се поддава на такива внушения и смело позволи да бъде окастрена. В резултата на това се получи прическа, с каквато на 16 години играех ролята на паж в миманса на Софийската опера. Пажовете – четирима на брой, носеха мантията на Елизабет Валоа в „Дон Карлос“. И всички до един бяха момичета, но в днешната полово неутрална действителност няма значение кой какъв е. Затова когато „черната амбиция“ на Демократична България – Антоанета Цонева, засили със смела подстрижка и джентълменски гардероб имиджа си на мъжко момиче, никой не си позволи да направи неприлични коментари за нея. Сега, в разгара на предизборната кампания, когато бившият съдия и общински съветник Методи Лалов обвинява Цонева и Ивайло Мирчев, че дерибействат в „Демократична България” и се държат авторитарно, малко мекота в образа на Цонева не би била излишна. Но тя е от хората, които са алергични към критика, така че – едва ли.

Външният вид в политиката често е предопределящ. Когато Делян Пеевски се появи пред сградата на ДАНС с чисто новата си младежка визия, мнозина погледнаха на него с други очи и ласкателствата започнаха. Дори колажите с него станаха някак по-симпатични и мили, а един вчерашен карикатурист вероятно си е оскубал брадата от яд, че не може да се гаври повече с любимия си герой.

Вталяването и някои корекции по фасадата са задължителна част от играта на световния политически подиум. Избирателите са универсална категория и нагласите им са предвидими. Кандидатът с наднормено тегло, колкото и да е умен, последователен и енергичен, почти винаги пъхти няколко обиколки назад, изпреварен от лековати, но по-представителни кандидати. Дори да се появи на сериозен форум по пеньоар, както често са оприличавали роклите на една бивша родна министърка, стройната й фигура омаловажаваше факта, че тя не знае как да се облича. Затова едно от първите неща, когато някой иска да има сериозно присъствие в политиката, трябва да е консултирането със стилисти и модни експерти, които да подберат най-подходящия начин на опаковане. Следва специален хранителен режим, упражнения, стегната стойка. Защото енергичността на политика също има значение и въздействие върху тълпата.

В някои случаи резултатите надминават очакванията, но не е много сигурно дали това няма да се превърне в мания. След сериозна поредица от корекции бившата министърка на туризма Николина Ангелкова доби визия на фолкзвезда – скъсен нос, нови зъби, хиалуронова усмивка. В социалните мрежи се появиха закачки, че може да направят дует с фолкпевицата Бони, с която вече са като близначки. Докато феновете броят подобренията по нея, Ангелкова сияе с новия си образ на предизборните плакати.

Всъщност, ринопластиката не е осъдителна, а препоръчителна. Защото научава облечените във власт да не си вирят много носовете. А още по-добре би било, ако носовете растяха при всяка лъжа, но на изборите се вижда, че много хора искат да вярват в приказки. Не задължително с щастлив край.

 

Харизма

 

Има политици с харизма, които напредват по-лесно от другите. Въпреки че са облагодетелствани, те също има над какво да работят, защото когато харизмата изчезне, любовта често преминава в омраза. Правилно подбрани детайли във външния вид помагат на политиците да поддържат по-дълго своя магнетизъм, споделя авторката на курса „Убедителен стил” Светлана Токарева.

Харизмата създава емоционално поле, над което се простира невидим чадър. Харизматичният човек създава нещо като химична реакция, която влияе върху инстинктите. Благодарение на нея се формират лидерите – хора, които умеят да събират последователи. Харизматичното влияние предполага определени качества, умение да зареждаш и мотивираш околните, както и да правиш впечатление, дори без да говориш, пояснява Токарева. А когато този човек отвори уста, всички са като хипнотизирани.

В книгата си „Харизмата: как да влияем, убеждаваме и вдъхновяваме” Оливия Фокс Кабейн обяснява, че харизмата има три компонента - присъствие, сила и топлота. И ако присъствието е даденост, то равновесието между другите два може да се постигне с подходящи съвети. Политиците често не осъзнават, че силата не се онагледява с ледено изражение и властен, нетърпящ възражение тон или агресивно поведение спрямо опонентите. Тя е микс от интелект, опит, енергия, увереност, спокойствие и дисциплина. А топлотата (мекотата) не е недостатък, както смятат някои. Тя е емпатия, обаяние, доброта, отзивчивост, алтруизъм, милосърдие и не на последно място – чувство за хумор.

За демонстрация на сила всички политици използват идентични похвати, обясняват стилисти: костюми в тъмен цвят – черно, синьо и тъмносиво; строг силует и прави линии; силен контраст между сакото и долната част от костюма – съчетание между черно и бяло или бяло с тъмносиньо; плътни и гладки тъкани; точно подбран размер с идеална кройка; обувки с остър нос.                                                                                                                                                                                                                            

Жените задействат същия арсенал от средства, но имат повече свобода в използването на цветове и аксесоари.

За средностатистическия избирател дрескодът на политиците е скучен, но тези дрехи предават власт, авторитет, надеждност, сдържаност и създават дистанция.

Топлотата е тази, която съкращава дистанцията и подканя към диалог, предизвиква доверие. Тя отговаря на съвсем различен стил в пастелни тонове и съчетания без рязък контраст между светло и тъмно, платовете са велур, кадифе, трикотаж. Обувките са с кръгъл нос и равна основа.

Авторитарните лидери раздават топлина с чаени лъжички. Владимир Путин например използва „тактилни” текстури само когато е на почивка, но неизменно поздравява народа за Коледа и Великден. Светлите костюми в гардероба на руския лидер са редки гости, а заради любовта му към черното западните медии го наричат Man in Black.

Добър пример за дамите е Хилари Клинтън, която в периода за битката за президентския пост добави към своята харизма двойна доза топлота, за да привлече избирателките на средна и преклонна възраст с посланието „можете да ми имате доверие”. Така нейният образ стана по-женствен, открит и елегантен. За това допринесе и цветовата гама, в която акценти станаха пшеничния, млечния и бежовите тонове. В дрехите й се появиха меки текстури. В допълнение към всичко това тя започна да се усмихва по-често – отново по съвет на експертите, които се грижеха за публичния й образ.

„Харизмата е навик”, пише в книгата си Оливия Фокс Кабейн. Според нея всеки навик изисква осъзната практика, както майсторството в шахмата, пеенето или точността в стрелбата.

Силата и топлотата в образа са като ин и ян, мъжкото и женското, ясното и тайнственото. Как ще настроят визуалния код, за да излязат на политическата сила, решават самите политици. Някои поддържат строг стил, дори когато изхвърлят боклука. Други, като Татяна Дончева, може да обуят клин на цветчета, без да им пука.

 

Баланс

 

„Разбира се, на първо място личността се отличава с харизма, но и ролята на модата в наше време не бива да се подценява”, казва в едно интервю за списание Cicero прочутата модна дизайнерка Жил Зандер. „Дори Ангела Меркел се промени външно, без никой да е предполагал, че това е възможно”, добавя тя.

 

За разлика от „Желязната лейди” Маргарет Тачър, Меркел трудно може да се нарече харизматична личност. Но снимките от старите й периоди свидетелстват, че е поработила доста над себе си. Преди да заложи на панталоните и конферентния стил, Меркел се вееше в широки поли и блузи, към които би могла да се върне, когато се пенсионира. Старомодната й прическа може да не се променя.

Още една дама, при това с български произход, се бореше за същата титла. Преди да постигне победа на президентските избори в Бразилия, Дилма Русеф осъществи своята „пълна промяна”. Вместо да потъмни косата си като Мая Манолова, тя я изсветли. Пипна си веждите. Избра си подходящ фон дьо тен                                                                                                                                                                                             Интервенциите „клъцни-срежи” включваха сложна корекция на зъбите, лифтинг, а също и блефаропластика (оперативна процедура за премахване на торбичките под очите и излишъка на кожа от клепачите). Всичко това се случи в рамките на година и нещо, а трансформацията целеше само едно – от бивш военен Русеф да се превърне в омайна персона. И избирателите тогава наистина оцениха това. Но тъй като няма нищо вечно, новият имидж на Русеф също им омръзна след време.

 

Суета

 

Когато се изпоти и боята на косата му се разтече, адвокатът на Доналд Тръмп – Руди Джулиани, не подозираше, че това ще привлече вниманието на медиите по-силно от речта, която беше подготвил толкова старателно. Такъв гаф би могъл да се случи и при Силвио Берлускони – един от политиците, които си въобразяват, че боядисаната коса ги подмладява. Благодарение на пластичните операции и боята, той доби впечатляващата визия на египетски фараон, преминал в отвъдното и превърнал се в мумия. N брой пластични корекции, но далеч по-сполучливи има и приятелката му – българката Дарина Павлова. Въпреки че никога не е имала причудливи амбиции да влиза в политиката, както „бизнесдамата” Евгения Банова или фолкпевицата Луна, Дарина Павлова се е отъркала в много повече политици по време на грандиозните партита, които организираше покойният й съпруг – шефът на „Мултигруп” Илия Павлов. На тях се събираше почти целия политически, обществен и културен елит на страната.

 

Ретро

 

В краткотрайния живот на две предишни народни събрания с ретро визия се отчете председателката Ива Митева. Повечето й костюми са като от старите снимки, а поне две от саката й са нашарени така, сякаш са скроени от дълго употребяван персийски килим. Често се появява и със сако, съшито от тапицерия за диван в бледи нюанси, които придават на лицето й нездрав вид. За последното допринася и стремежа да е естествена, като не слага никакъв грим.

Към ретро визията се доближава и Татяна Дончева, която има малък шанс да се озове на страниците на някое модно списание, но пък спокойно може да бъде припозната като корица на настолна книга с рецепти за домакини. Дончева не се притеснява да се появява с голи рамена и често оставя усещане, че е нарамила пазарска чанта. Добре че са специалистките да отбележат, че цените на подобни аксесоари са неприлично високи, та да не я заподозрат, че е нахвърляла вещи в торба от битака.

 

Провокатори

 

Ексцентричната Нона Йотова е като пъстропер папагал, който се откроява в парламента. Ярки цветове и маски в тон с тоалета са запазената й марка. За разлика от повечето си колежки, които са консервативни и се сливат с мъжете, когато насядат, тя никога не остава незабелязана.

Сред мъжете най-големите провокатори са хората на Слави Трифонов. След като му бе направена забележка, Филип Станев прибра скъсаните дънки, с които ще се откроява и на Женския пазар, където стилът е малко по-висок. Тошко Йорданов също изглежда не на място и без да говори – с тениските с картинки от „Междузвездни войни” и хеви метъл го докарва на вдетинен чичко. В групата на провокаторите, но в предишен сезон се включи и Веселин Марешки, след като се появи в защитно облекло, което някои объркаха с пчеларски костюм. Оказа се, че се предпазва отдолу нагоре, защото лицето му бе открито. В политическия супермаркет се включи и бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов, герой на цяла колекция от колажи с торбички „Била”. По повод облеклото, с което провокира таланта на коражистите, той обясни, че бил с екип за военни учения в Египет”. „На някои от ученията не можеш да отидеш с костюм. Уточнявам, че аз съм си поръчал дрехите и съм си ги платил, не са от бюджета на Министерството на отбраната”, изтъкна Каракачанов в опит да излезе от ситуацията защо се мъдри като телетъбис до костюмираните лидери.

По отношение на прическите сред кандидат-президентите се откроява Лозан Панов – с развълнувана визия, която предполага всеки момент да вдигне диригентската палка. Ако евентуално стигне до балотаж, може да експериментира и да вдигне косата си на конска опашка, за да е още по-разпознаваем.

Сред ексцентриците, особено с леопардовия си принт, ще бъде запомнена и Тереза Мей, бивш министър-председател на Обединеното кралство от 13 юли 2016 г. до 24 юли 2019 г.

Някои провокации в световен мащаб все пак изглеждат чаровно. Като вратовръзката на тюленчета на южнокорейския президент Мун дже-ин, с която през 2017 г. придоби статут на законодател в модата. Типичен пример е и Джъстин Трюдо, който спечели трети мандат като премиер на Канада. Негова запазена марка са веселите чорапки, които надничат дори под строги костюми. Те са най-разнообразни – с патенца, еленчета, герои от „Междузвездни войни”, на точки и други. И са едно хлапашко и невинно намигане в строгия политически свят.

Подобни статии