Новите жилища поевтиняват

Спадът на тримесечна база е най-големият от 2013 г.

България е сред малкото държави, в които новите жилища се предлагат негодни за обитаване.

Цените на новите жилища у нас намаляват между януари и март на тримесечна основа в почти всички големи градове в страната и на национално ниво, а на годишна основа ръстът им е най-бавният от пет години насам, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Цените на новите жилища се понижават с 0,9% спрямо края на миналата година на национално ниво.

В София те намаляват с 1,1% за първи път от четвъртото тримесечие на 2018 г.

В Пловдив спадът е с 1,5%, но е по-малък в сравнение с края на миналата година, когато е достигнал 2,3%. Във Варна понижението на тримесечна основа достига 1,9%, като за последен път новите жилища в морската столица са поевтинели през второто тримесечие на 2019 г. В Бургас свиването е с 0,2%, докато през четвъртото тримесечие на миналата година е отбелязан ръст от 1,2%. Новите жилища са поскъпнали леко в Русе с 0,5%, а в Стара Загора цената им е нараснала с 1,8%, показват данните на НСИ.

Спадът на цените на новите жилища на тримесечна основа на национално ниво е най-големият от третото тримесечие на 2013 г., когато е бил 2,2%, спад с 0,9% е имало и през първото тримесечие на 2015 г.

След като се вземат предвид и цените на старите жилища обаче, общият индекс на цените на жилищата в България отбелязва ръст на тримесечна основа от 1,2%, като при всички жилища има лек ръст от 2,4%, най-високото ниво от второто тримесечие на 2017 г. Спрямо първото тримесечие на миналата година цените на жилищата у нас нарастват с 4,7%, което обаче е най-бавният темп от първото тримесечие на 2016 г., когато поскъпването е било с 4,6%. При новите жилища годишният ръст достига 2% и е най-слабият от първото тримесечие на 2015 г., когато е бил 1,9%. В същото време старите жилища отбелязват повишение на цените на годишна база с 6,3%, като то се ускорява спрямо края на миналата година, когато е било 4,9%. Ръстът на цените на старите жилища е най-големият от второто тримесечие на 2018 г.

Подобни статии

 • 10 милиона евро за „Кокошкарника“

  10 милиона евро за „Кокошкарника“

  Син на украински олигарх си купи остров за пост и молитви

  Срещу 10 милиона евро 42-годишният украински богаташ Олександр Богуслаев, син на олигарха Вячеслав Богуслаев, си купи намиращия се западно от Генуа единствен истински остров на областта Лигурия - „Ла Галинара“.

  317
 • Данъчна ваканция съживи сделките на Острова

  Данъчна ваканция съживи сделките на Острова

  Купувачите са се завърнали на имотния пазар във Великобритания миналия месец с повторното му отваряне след коронавирусната блокада, но активността е останала потисната. Това показва допитване на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS), цитирано от Ройтерс.

  141
 • Самозабравяне по време на чума

  Самозабравяне по време на чума

  По време на пандемия е нормално човек да е вечно под стрес и в известен смисъл да потърси спасение в някакъв измислен свят. Обикновен начин на бягство от реалността. За всяка отделно взета личност това е разбираемо. Когато подобен похват се използва в бизнеса, сякаш няма логика.

  118