Ново разхлабване на мерките срещу COVID-19 в следващите седмици

От 6 юни, събота, до 1 юли на работните си места ще се завърнат 89 хиляди заети в Гърция, тоест 13 процента от работещите, които временно спряха работа по нареждане на държавата, съобщи заместник-министърът на инвестициите и развитието Никос Папатанасис, който днес обяви постепенното вдигане на ограниченията и рестартирането на редица сектори на гръцката икономика, съобщи АНА-МПА.

В посочения период ще заработят 63 хиляди предприятия или 24 процента от общия брой на онези, които спряха работа заради пандемията от новия коронавирус.
До 1 юли на работните си места ще са се завърнали общо 670 хиляди заети или 97 процента от спрелите работа.
Папатанасис подчерта, че до 1 юли с малки изключения ще завърши рестартирането на гръцката икономика.
От 6 юни се разрешава работата на заведенията за обществено хранене на закрито, дейността на ресторантите на хотелите, бюфетите, спомагателните дейности, свързани с визуалните изкуства.
От 8 юни ще заработят школите по танци, интернет кафетата, игралните зали, увеселителните заведения (кабарета, нощни клубове), дискотеките и др.
От 15 юни ще бъдат отворени ваканционните места за настаняване и други обекти за краткосрочен престой със сезонен режим на работа. Ще заработят музеите, историческите обекти и здания, гимнастическите съоръжения, тематичните паркове, балнеолечебните центрове, сауните, спа центровете и т.н.
От 29 юни ще отворят детските лагери. От 1 юли ще бъдат възобновени дейностите по организирането на конгреси и търговски изложения, провеждането на всякакви представления с присъствието на публика като концерти и художествени прояви, както и дейността на културните дружества. До тази дата обаче няма да бъде възобновена дейността на училищните бюфети, кинопрожекциите на закрито, настолните хазартни игри, казината, услугите в дискотеките (без предлагане на питиета или храна).
За работата на заведенията на обществено хранене на закрито се определя горна граница от един клиент на 2,20 квадратни метра площ. Минималното разстояние между масите се определя на от 0,9 до 1,8 метра съобразно на разположението на столовете. При сервиране на шведска маса храната ще бъде подавана от служители/сервитьори, без клиентът да влиза в допир със съдовете за сервиране. Между ястията и клиентите ще бъде поставена прозрачна преграда.
В увеселителните центрове на закрито се забранява престоят на клиентите на бара.
В плажните заведения се разрешава продажбата на алкохол, озвучаването с музика и приготвянето на храна. Препоръчва се избягването на прояви, които могат да доведат до голямо струпване на хора.

Подобни статии