Новооткрит космически обект обикаля Слънцето по-бързо от всички известни астероиди

Новооткрит астероид обикаля Слънцето с второто най-бързо известно време след планетата Меркурий, съобщи Сайънс алърт. Космическият обект 2021 PH27 е с диаметър около 1 км.

Той прави една обиколка около Слънцето за 113 дни. Нестабилната му елиптична орбита пресича пътя на Венера и Меркурий. Това означава, че в перихелия се доближава изключително много до Слънцето при температура 480 градуса Целзий. Животът на астероида ще е относително кратък. До милион години той или ще бъде изтласкан от сегашната си траектория, или ще се сблъска с една от двете планети или със Слънцето.

Астрономите са заинтригувани от астероида 2021 PH27, защото очакват да получат от него информация за еволюцията на планетната система, ако установят откъде е дошъл. "Най-вероятно 2021 PH27 е изхвърлен от основния астероиден пояс между Юпитер и Марс и орбитата му е определена от гравитацията на вътрешните планети" - каза астрономът Скот Шепард от институцията "Карнеги". Астероидът е заснет от астрономите Иън дел Антонио и Шънмин Фу от университета Браун на 13 август с 4-метровия телескоп Бланко в Чили.

Подобни статии