Новото строителство с баня към всяка спалня

Близо 60% от купувачите на жилище ново строителство искат баня към всяка спалня. Това показва проучване сред клиентите в София на Cushman & Wakefield Forton.

Почти половината от анкетираните – 41 процента, биха купили апартамент на същата или сходна локация с тази, която обитават в момента. Най-голям е интересът към централните части на града, южните квартали и развиващите се райони около Околовръстния път, където са местата с най-висока концентрация на новопостроени имоти.
По данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София през 2021 г. надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период на 2020 г. и с 23% - за 2019 г.
Двустайните и тристайните апартаменти поддържат челни позиции както по продажби, така и по брой новопостроени жилища. Тези с една спалня са предпочитани за инвестиционни покупки и представляват почти 45% от всички завършени жилища през 2021 г. 38% купуват тристайни жилища, като доминират хора, търсещи между 100 и 150 квадрата. За апартамент с две спални клиентите отделят между 150 000 и 200 000 евро, а за жилище с три спални – над 200 000 евро, сочи проучването.

Подобни статии

 • Растат цените на имотите, расте и броят на сделките

  Растат цените на имотите, расте и броят на сделките

  Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но пазарът върви към балон. Това предупреждават експерти след като през миналата година беше отчетен рекорден ръст в цените на жилищата въпреки пандемията. Ще се стигне ли до прегряване и спад на цените и кога е най-подходящият момент да купим апартамент - отговорите потърси Нова телевизия в свой репортаж.

  84
 • Архитекти предлагат проект със седем приоритета за промяна на строителните закони

  Архитекти предлагат проект със седем приоритета за промяна на строителните закони

  Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството предлага 7 ключови приоритета за устойчивото развитие на сектора, както и конкретни политики и мерки за постигането им. Предложенията са резултат от продължителен процес на анализ и диалог между професионалните организации. Идеите за развитието на отрасъла бяха представени на съвместна пресконференция на седемте браншови сдружения, които формират координационния съвет.

  106
 • Жилищата в София поскъпнаха с около 10% през 2021 г., по морето и курортите - с между 3% и 7%

  Жилищата в София поскъпнаха с около 10% през 2021 г., по морето и курортите - с между 3% и 7%

  Цените в София на жилищата през миналата година са нараснали с около 10%. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%, отчитат от Bulgarian properties.

  173