НСИ призна, че преброители масово се отказват от задълженията си и напускат

Регистриран е висок процент на отказали се преброители, заявиха от Националния статистически институт по време на брифинг. Основната причина е епидемичната обстановка.

 

"В София не достигат около 600 преброители, там където е възможно се заменят", заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ. Той увери, че макар преброителната кампания вече да е в ход, могат да бъдат сключени допълнителни договори с преброители, които да заместят отказалите се.  По думите му, ако преброител не е дошъл сега, ще дойде в следващите дни.

"В случай, че хората не бъдат посетени от преброител, могат да се обърнат към временните центрове, които бяха разкрити", допълни Сергей Цветарски. Той подчерта, че хората не е нужно да търсят преброителя си, за да му дадат кода, а самият преброител ще ги намери. 

Магдалена Костова – директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ коментира, че по последни данни са преброени 5 176 000 лица или 74,8% от населението. 2 971 000 души от тях са попълнили анкета на хартиен носител. 

Три общини са отличници - Видин, Монтана и Кюстендил. С най-малко преброени са общините Сливен и Кърджали, съответно с 63.8% и 66.8% от населението, показват сметки на НСИ към вчерашния ден.

"Към момента не възнамеряваме да удължаваме преброяването", категоричен бе Цветарски. Във връзка с казуса относно заплашената с газов пистолет жена - преброител, стана ясно, че вече тече разследване от полицията.
 

Подобни статии

 • Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  "В края на годината ще бъдат представени предварителни данни за преброяването на населението, окончателните резултати ще станат ясни в края на следващата година".  Това каза пред БНР Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демография и социална статистика" в Националния статистически институт. 

  108
 • Броят ни пак до края на октомври

  Броят ни пак до края на октомври

  Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт. Над четиристотин експерти от статистическите отдели на НСИ в цялата страна ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година, съобщиха от статистическата агенция. 

  112
 • Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

  Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

  Броени часове остават до края на преброяването на населението, който ще бъде даден в 20 часа. През деня в понеделник ще работят преброителните центрове и преброилите се електронно ще могат да изпращат преброителния код на специален имейл, открит от НСИ.

  100