НЗОК прекратява договорите с "Пирогов" по две клинични пътеки заради нарушения

Проверката на НЗОК е констатирала нарушения основно по две клинични пътеки –за бъбречна недостатъчност и чернодробно заболявания, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Той заяви, че след като мине процедурата, вероятно Касата ще прекрати договорите по тези две клинични пътеки, съгласно закона.

Той не изключи възможността шефове на клиники и отделения също да са знаели за случващото се.

„Двете клинични пътеки се изпълняват от съответните клиники и могат да засягат не повече от 5-10 човека, работещи там. Срещу останалите няма никакви констатации и няма нищо срещу тях. Възможно е за това нещо да носят вина и шефовете на определени клиники и отделения. Множеството такива случаи говорят за неупражнен контрол и неефективност от страна на изпълнителния директор”, каза д-р Петров. Той допълни, че шестима пациенти, които са потвърдили, че не са били в „Пирогов”, както и други, които не са склонни да подпишат.

Проверката била констатирала и множество неизпълнени дейности, които са били задължителни по клинични пътеки, но не са били правени. „Не става въпрос само за фиктивни хоспитализации, а и неизползван алгоритъм на пътеката. Няма данни за образни изследвания, които са задължителни по клинична пътека”, каза д-р Петров.  Имало и служители на "Пирогов", на които са им пускани истории за заболявания, които са били в същото време на работа. Не са били в болнични и са водени по клинична пътека.

„Касата ще проверява там където има сигнали. Ще провери и други болници”, заяви зам.-министърът.

Той обясни, че сегашният доклад потвърждава междинния от преди 3-4 седмици.

„Смятаме, че това което касае обществените болници и средства, трябва да се оповестява. Не можем да прикриваме факти. Има и други данни, включително и от действащия Съвет на директорите. Те самите твърдят, че „Пирогов” се управлява непрозрачно и проф. Балтов крие от тях множество материали, които те са му поискали”, обясни д-р Петров. По думите му най-вероятно в последствие ще излязат и други факти, които не могат да бъдат констатирани, докато проф. Балтов е изпълнителен директор. Според него данните показвали, че той пречи на дейността на Съвета на директорите.

„Не може да се управлява еднолично такава голяма държавна болница. Бавят се изисканите документи от тях”, заяви зам.-министърът. Той смята, че ще излязат и други факти, тъй като практиката показвала, че след смяна на ръководството от МЗ, излизали множество фрапиращи данни. Той даде за пример болница „Лозенец”, където също е очаквал междинен одит след няколко дни.

Зам.-министърът отрече това да е политическо решение, защото служебният кабинет не е политически, а експертен.

„Това,че има политически назначени директори, не трябва да считат, че след като не си вършат работата, това е политическо уволнение. Става въпрос за няколко болници, срещу които сме предприели действия след обстойни проверки. Те са при конкретни данни за нарушения”, каза д-р Петров.

Той подчерта, че някой обвинява лекарите, че са престъпници. „Никой не е казал нещо срещу „Пирогов” или лекарите в болницата. Министерството няма да каже и дума срещу хората, които са си вършили работата. Не мога да приема един директор на болница да се олицетворява като атака срещу болницата или лекарите. Неговата работа няма нищо общо с дейността на лекарите. Говорим за отчетена, но неизвършена дейност. Съдбата на всеки изпълнителен директор би била същата, ако се допусне нещо такова”, каза още зам.-министърът.

Междувременно медици от най-голямата спешна болница излязоха на протест в защита на уволнения директор проф. Асен Балтов и блокираха кръстовището на бул. "Цар Борис Трети" пред лечебното заведение.

Самият проф. Балтов пък изтъкна, че отстраняването му не е голяма изненада. "Това започна с началото на мандата на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Мисля, че най-накрая успя да постигне това, което иска. Ще видим какъв ще е резултатът”. 

Сутринта пък в студиото на NOVA зам.-директорът на спешната болница проф. Николай Габровски пък коментира, че причините за обвиненията са формални. Като например отчитането като нарушение на бързите тестове, които по-късно влязоха в регламентите за приемане на COVID пациенти.

Подобни статии