Обединените арабски емирства отпускат 6,5 милиарда долара за насърчаване на заетостта сред местните в частния сектор

Правителството на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще отпусне 24 милиарда дирхама (6,53 милиарда долара) за създаването на 75 000 работни места в частния сектор за граждани през идните пет години. Съобщението бе публикувано днес в Туитър и цитирано от Ройтерс и местни медии.

Като част от най-новите икономически реформи в страната от компаниите в частния сектор се изисква за пет години да запълнят 10 процента от позициите си с граждани на емирствата.
През съответния период правителството ще поеме по-голямата част от вноските на работодателя в пенсионния фонд за служителите в частния сектор, които са граждани на ОАЕ.
Държавата освен това планира да задейства програма за подпомагане на специализирани професии в частния сектор, упражнявани от местни - програмисти, медицински сестри, счетоводители и други.
На всеки ще бъде предоставен фиксиран бонус от около 1361 долара (5000 дирхама) на месец в допълнение към редовните заплати през следващите пет години.
Правителството ще поеме за цяла година и разходите за обучение на местните жители, работещи в частния сектор.
Студентите от емирствата ще получават месечна заплата от около 2178 долара (8000 дирхама).
Правителството планира да отпусне около 272,26 милиона долара (1 милиард дирхама) и близо 68,1 милиона долара (250 милиона дирхама) за специализирани програми за обучение на граждани на ОАЕ в различни сектори.
Местните, работещи в частния сектор, ще получат и надбавка от около 217 долара (800 дирхама) на дете, като максимумът е 980 долара (3600 дирхама) общо.
Мерките са част от "Проектите на 50-те" - поредица от проекти за развитие и икономиката, отбелязващи юбилея на ОАЕ от основаването им през 1971 година. Визията на властите за следващите 50 години е "да направят ОАЕ световната столица на инвестициите и икономическото творчество, интегриран инкубатор за предприемачество и нововъзникващи проекти и усъвършенствана лаборатория за нови икономически възможности".

Подобни статии