Обявиха конкурс за паметник на Апостола в Ямбол

6 години след първата идея за вдигане паметник на Васил Левски в Ямбол (молбата е била отправена до местните общинари от учредителя на сдружение „Левски- Дяконътъ“ Петър Панков през 2014 г.) и почти 4 след гласувано от съветниците съгласие за реализация на начинанието община Ямбол обяви национален конкурс за изработване на идеен проект за бюст-паметник на Апостола.

Срокът за представяне на проектните предложения е 30 ноември т.г. В заданието е записано, че паметникът ще трябва да бъде изработен от две части: метал и камък с обща височина/бюст и постамент/ не повече от 3,5 м.Той ще бъде поставен в центъра на града,като финансовата рамка за реализацията не бива да надхвърля 30 000 лв. В откритата през юли т.г. набирателна сметка за дарение има събрани 16 388 лв, като последните две суми от по 10 и 200 лв са постъпили на 8 септември, седмица по-рано 1 000 лв е дарил баскетболистът Цветан Ревански, син на ямболския градоначалник, който също се е вкрючил с такава сума в началото на август.

Идейните проекти за паметника ще бъде оценяни от 5-членно жури с председател зам. кмета на общината Енчо Керязов, включени са директорът на старозагорската художествена галерия, изкуствоведът проф.д-р Марин Добрев и уредникът в ямболската галерия „Жорж Папазов“ художникът Петър Тепсизов.Предвидени са три откупки от по 2000,1000 и 500 лв, като участниците ще трябва да представят макети в мащаб 1:10 и 1:5.

Според ямболския историк Хараламби Баев най-вероятно Дякона е посетил града по време на първата от четирите си обиколки из българските земи. Тя била осъществена от 11 декември 1868 до 24 февруари 1869 година, като при нея Левски пристигнал в Българско откъм Цариград. Тази обиколка била само с опознавателна цел и по това време Апостола не изграждал комитети. Васил Левски е дошъл в Ямбол през декември 1868 година. През 1872 година ямболският революционер Георги Дражев се срещнал с Левски и на следващата година създал революционен комитет в града.

Подобни статии