Обмислят постановка на „Атила“ в строящ се от 43 години културен дом

Така изглежда в момента залата на строящия се от 43 години културен дом в Чирпан където предвиждат през лятото на 2022-а да се играе „Атила“

Евентуална постановка през лятото на следващата 2021 година на операта „Атила“ в пространството на строящия се от 43 години културен дом на Чирпан 42 обсъдиха кметът на общината Ивайло Крачолов и директорът на държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов.

Постановката щяла да сложи началото на дебат дали да бъде завършена сградата или тя да бъде съборена и на нейно място да се изгради нов културен обект с далеч по-скромни мащаби и съобразен с новите изисквания, коментира Крачолов.

Гигантската сграда с мега театрална зала за 600 зрители и въртяща се сцена е била започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на Чирпан, като идеята е била на поета Павел Матев / по онова време председател на Комитета за изкуство и култура /предшественик на министерството на културата/. Съвсем наскоро авторът на проекта, арх. Евтим Василев  прехвърли правата си върху обекта на арх. Лада Камиларова.

Първоначален инвеститор е била държавата, строителството е било преустановено през 1988 година като междувременно са били изразходвани близо 5,5 млн лв тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение.Междувременно са окрадени близо 1 200 кв м медни листове от покривната конструкция и голяма част от елинсталациите.Вече втора година екип от специалисти работи над проект за промени спрямо предварителната идея, най-вероятно ще отпадне въртящата се сцена, но пък ще се отворят зали за конференции и за експонатите на местния исторически музей , който е настанен в някогашно училище. Според изявление на чирпанския кмет за завършването ще бъдат необходими минимум 6 млн лв.

 „Очакваните варианти в становището на екипа за конструктивната годност са два: единият - скъпо укрепване на ерозиралата съществуваща постройка и дострояване и вторият - по-реалистичен: събаряне, подготовка и изграждане на съвременен културен дом. Решението ще го вземе местният парламент след публично обсъждане“,коментира Ивайло Крачолов. Постановката на „Атила“, с която ще беше открит новия сезон на старозагорската държавна опера е съвместната продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия, като двете институции участват равнопоставено в подготовката и реализацията.В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка. Премиерата  се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, а в Стара загора се изигра адаптиран за античната сцена заради ковид-пандемията вариант. В пълния си блясък тя бе видяна на 29 октомври т.г.

Подобни статии